Többsebességes Latin-Amerika: erre tart a fejlődés

A BBVA nevű spanyol bank legfrissebb jelentése szerint Latin-Amerika kétirányú fejlődést mutat: míg a Csendes-óceáni Szövetség (Alianza del Pacífico, AdP) várhatóan 2,5 százalékkal növekszik a 2015/16-os időszakban, addig a Mercosur, azaz a Déli Közös Piac előreláthatólag 1,5-2 százalékkal visszaesik.

Az átfogó jelentés szerint a latin-amerikai régió ebben a kétvéves időszakban megreked a gazdasági fejlődésben, messze elmaradva a benne rejlő lehetőségektől, mindazonáltal kiemeli, hogy Paraguay, Peru és Kolumbia lesznek a legjobban teljesítő országok a tárgyalt időszakban.

A spanyol bank a régió minden országa esetében csökkentette a várható növekedés rátáját, főként a globális bizonytalanság miatt, amely Kína szerény gazdasági teljesítményének tudható be, valamint annak, hogy a világ pénzügyi rendszere vesztett szilárdságából.

A Mercosur-on belül Paraguay áll az első helyen a növekedés tekintetében: az idei év vonatkozásában 3,2 százalékos, míg 2016-ra 3,4 százalékos gazdasági bővülést jósol a BBVA, valamint azt is, hogy továbbra is jelentős lesz a beáramló külföldi tőkebefektetés (FDI).

Ami Latin-Amerika legnagyobb gazdaságát, Brazíliát illeti, a jelentés azt emeli ki, hogy az ország egy kétéves gazdasági visszaeséssel néz szembe, amely a többi Mercosur országra is komoly hatással lesz. A továbbra is megoldatlan politikai helyzet, valamint a pénzügyi intézkedések és reformok elfogadásának további halasztása elnyújta a gazdasági recesszió időtartamát és növeli az inflációs és az árfolyamokra nehezedő nyomást.

Noha a térség legtöbb országának valutája várhatóan leértékelődik az amerikai jegybank (Fed) egyre valószínűbb kamatemelése következtében, a BBVA jelentése szerint a chilei, kolumbiai és mexikói valuta esetében egy enyhe felértékelődés is tapasztalható lehet.

Gál Jolán

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »