Kolumbia: a FARC-gerillák követelik társaik szabadon bocsátását

  • 81 gerilla szabadulhat ki a börtönből a rendkívül rossz körülményekre és a nem megfelelő orvosi ellátásra hivatkozva.
  • 2016. január 1-jén kétoldali fegyverszünetet ír alá a két fél.
  • 2016. március 23-án írhatja alá a kormány a lázadókkal a végleges békemegállapodást.

A kolumbiai FARC-gerillák azt követelik a kormánytól, hogy engedjék ki a börtönből 81 társukat azok rossz egészségi állapota miatt.

A gerillacsoport azt állította egy nyilatkozatában, hogy a foglyok nem részesülnek megfelelő orvosi ellátásban, s 11 társuk állapota különösen súlyos. „Arra számítunk, hogy a jó szándék jeleként a beteg foglyokat hazaengedik a családjaikhoz.” – nyilatkozta a gerillák egyik vezetője.

A lázadók és a kormány között több mint három éve zajlanak a béketárgyalások. Az egyeztetések eddig jól haladtak, mindkét fél bízik benne, hogy 2016. március 23-án sikerül aláírni a békemegállapodást, és végleg lezárni a több évtizede tartó konfliktust. 

Kétoldali tűzszünet 

A baloldali gerillaszervezet szerint több olyan intézkedést is hoztak az elmúlt három évben, amellyel megpróbálták csökkenteni a fennálló feszültséget. A múlt héten például a gerillák vezetője, Rodrigo Londono Echeverri alias „Timochenko” nyilvánosságra hozta egyik korábbi parancsát, amely szerint már szeptember óta egyetlen lázadó sem vehet fegyvert és lőszert.

A FARC korábban már kezdeményezett egy fegyverszüneti megállapodást, de akkor azt a kolumbiai államfő nem volt hajlandó aláírni. Végül a múlt hónapban Santos elnök bejelentette, hajlandó csatlakozni 2016. január 1-jei hatállyal a fegyverszüneti megállapodáshoz, hogy ezzel is elősegítse a tárgyalások végleges lezárását. 

Berbás Péter

Friss hírek