Szerb miniszterelnök: nem lesz kerítés

  • Szerbia nem épít kerítést a határain – szögezte le Aleksandar Vucic szerb kormányfő.
  • A szerb kormányfő nem először állt ki amellett, hogy a Közel-Keletről érkező menekülteket át kell engedni az országon.
  • A szerb belügyminiszter szombaton még úgy fogalmazott, Belgrád több forgatókönyvvel is készül.

Szerbia nem épít kerítést a határain – szögezte le Aleksandar Vucic szerb kormányfő kedden, pontot téve azon sajtótalálgatások végére, hogy a biztonsági szolgálatok koordinációjáért felelős szerbiai testület milyen lépésről dönt – esetleg lezárja a határt -, miután több térségbeli ország is előrevetítette a kerítésépítés lehetőségét a migránsáradat ellenőrzése érdekében.

A szerb kormányfő nem először állt ki amellett, hogy a Közel-Keletről érkező menekülteket át kell engedni az országon, és el kell őket látni, a közvélemény mégis találgatásokba kezdett, mivel egyre több ország változtatta meg korábbi hozzáállását, főleg a pénteki párizsi merényleteket követően. Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter pedig a szerbiai közszolgálati televízió (RTS) kedd reggeli híradójában még úgy fogalmazott: Szerbia több forgatókönyvvel is készül arra az esetre, ha a térség országai, valamint Ausztria vagy Németország lezárná a határát, s a migrációs áramlások tekintetében Németország döntése a meghatározó. Ezt több hírportál is úgy értelmezte, hogy akár meg is változhat a korábbi, kerítésépítést elutasító szerb hozzáállás.

Aleksandar Vucic miniszterelnök azonban kedden – miután Antonio Guterressel, az ENSZ menekültügyi főbiztosával ellátogatott a szerb-macedón határ melletti Presevóba, a biztonsági koordinációs testület esti ülését meg sem várva – leszögezte: nem lesz Szerbia határán kerítés, bárhogy is dönt a többi ország.

Hozzátette, hogy a szerb hatóságok ellenőrzik a migránsokat, akik akár hamis dokumentumokat is felmutathatnak, de bármilyen adatokat megadhatnak, hiszen nem mindenkinél vannak papírok, így nem lehet teljes bizonyossággal kiszűrni a lehetséges terroristákat. Az emberek 99,99 százaléka azonban jó szándékkal érkezik, csupán arra kényszerült, hogy elhagyja otthonát – mondta.

A migránsválság kezdete óta Presevóban több mint félmillió embert vettek nyilvántartásba, akik innen Nyugat-Európába – elsősorban Németországba – utaztak tovább.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »