Hollande: Európának folytatnia kell a menekültek befogadását

  • Francois Hollande francia államfő elengedhetetlennek tartja, hogy az Európai Unió folytassa a szíriai és iraki menekültek befogadását.
  • Marine Le Pen, a Nemzeti Front elnöke korábban azt kérte, hogy Franciaország azonnal függessze fel a migránsok befogadását.
  • A migránsok befogadása az államfő szerint „megköveteli, ami még jelenleg nem áll fenn, az Európai Unió külső határainak tényleges védelmét”.
  • Hollande közölte azt is: Franciaország erősíteni fogja katonai műveleteit Szíriában az Iszlám Állam dzsihádista szervezet állásai ellen.
  • A Charles de Gaulle repülőgéphordozó-anyahajó csütörtökön elindul a Földközi-tenger keleti térsége felé.
  • Nem szabad összemosni a migrációs válságot a terrorfenyegetéssel – fogalmazott Federica Mogherini.

Francois Hollande francia államfő elengedhetetlennek tartja, hogy az Európai Unió folytassa a szíriai és iraki menekültek befogadását a párizsi merényletsorozat után is.

A köztársasági elnök ezzel a szélsőjobboldali Nemzeti Frontnak válaszolt, amely azt kéri, hogy Franciaország zárja le a határait a migránsok előtt.

„Ezeknek az országoknak (Szíriának és Iraknak) a lakóit, mégpedig az Iszlám Állam által ellenőrzött területen élőket mártírrá tették, ők menekülnek. Ennek a terrorrendszernek az áldozatai” – mondta Francois Hollande a francia kongresszus előtt elmondott beszédében Versailles-ban. „Ezért vitális, hogy Európa méltósággal fogadja azokat, akiket megillet a menekült státus, és visszaküldje azokat, akiknek nem jár” – tette hozzá.

Marine Le Pen, a Nemzeti Front elnöke korábban azt kérte, hogy Franciaország azonnal függessze fel a migránsok befogadását a 129 áldozattal és több mint 350 sérülttel járó párizsi merényletekre tekintettel. Le Pen azzal indokolta a kérést, hogy a Stade de France nemzeti stadion közelében meghalt terrorista ujjlenyomata megegyezik annak az embernek az ujjlenyomatával, akit Görögországban regisztráltak a merénylőnél talált szíriai útlevél tulajdonosaként.

A migránsok befogadása az államfő szerint „megköveteli, ami még jelenleg nem áll fenn, az (Európai Unió) külső határainak tényleges védelmét”.

„Ha Európa nem ellenőrzi a külső határait, akkor, és ezt látjuk most a saját szemünkkel, visszatérnek a nemzeti határok. Ez pedig az Európai Unió szétesése lesz” – hívta fel a figyelmet a francia elnök. 

Beszédében Hollande közölte azt is: Franciaország erősíteni fogja katonai műveleteit Szíriában az Iszlám Állam dzsihádista szervezet állásai ellen, és indítványozza az ENSZ Biztonsági Tanácsának mielőbbi összehívását, hogy a terrorizmus elleni határozatot fogadjon el. A Charles de Gaulle repülőgéphordozó-anyahajó csütörtökön elindul a Földközi-tenger keleti térsége felé, s ezzel Franciaország megtriplázza az erejét a térségben. Hollande a következő napokban találkozik Vlagyimir Putyin orosz és Barack Obama amerikai elnökkel, hogy egyeztessenek a terrorizmus elleni összefogásról.

„A nemzetközi közösség megosztott és nem koherens. Franciaország a (szíriai) konfliktus kezdete óta az egységet sürgeti a kellő fellépéshez. Több légicsapás szükséges és jobban kell támogatni azokat, akik az Iszlám Állam ellen harcolnak. Össze kell fogni azokat, akik képesek az Iszlám Állam ellen felvenni a harcot egy nagy koalíció keretében, ezen dolgozunk” – hangsúlyozta Hollande.

Az államfő egyúttal kérte a képviselőktől a támadásokat követő órákban kihirdetett rendkívüli állapot meghosszabbítását három hónapra. Az igazságszolgáltatásban és a rendőri szerveknél 8500 új munkahelyet hoz létre a kormány, a hadsereg állományát pedig nem csökkenti tovább.

Franciaországban és a világ számos más országában egyperces csenddel emlékeztek hétfő délben a múlt pénteki párizsi merényletek áldozataira.

A belga ügyészség két ember ellen terrorcselekményben és terrorszervezet tevékenységében való részvétel miatt emelt vádat. Őket szombaton vették őrizetbe Brüsszel Molenbeek-Saint-Jean nevű kerületében, a bíróság előzetes letartóztatásukat is elrendelte. A vádlottak személyazonosságát nem hozták nyilvánosságra.

Öt másik szombaton őrizetbe vett embert viszont hétfőn szabadon engedtek a belga hatóságok. Szabadon távozhatott többek között Mohamed Abdeslam is, akinek a testvérét, Ibrahimot az egyik párizsi öngyilkos merénylőként azonosították. Továbbra sem sikerült viszont a hatóságoknak kézre keríteniük a harmadik Abdeslam-fivért, Salah Abdeslamot, akit a pénteki párizsi vérengzésben játszott szerepe miatt a francia rendőrség is köröz, s aki ellen Belgium nemzetközi elfogatóparancsot adott ki.

A terrorista csoportok elleni összehangolt katonai beavatkozás, valamint a diplomáciai lépések szükségességéről beszéltek az Európai Unió külügyminisztereinek hétfői brüsszeli ülésére érkező politikusok. Kiemelték: a szélsőséges csoportok és azok vezetőinek felkutatása közös európai ügy.

Nem szabad összemosni a migrációs válságot a terrorfenyegetéssel, mert a kettő összekeverése nagyon veszélyes és kontraproduktív – fogalmazott a miniszterek tanácskozását követően Federica Mogherini, az Európai Unió külügyi főképviselője.

Jean Asselborn, a Európai Unió miniszteri tanácsának soros elnökségét ellátó Luxemburg külügyminisztere szintén arról beszélt, hogy a menekültek befogadása az emberségről szól, a terrorizmus elleni küzdelem pedig a barbarizmus elleni harcról.

„Akik a barbárok elől menekülnek, azokat nem szabad velük egy kalap alá venni” – mondta.

Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter a megbeszéléseket követően elmondta: a párizsi merényletek miatt várhatólag nem kell majd életbe léptetni a NATO-t létrehozó washingtoni szerződés közös védelmet garantáló ötös cikkét. Mint mondta: Franciaország eddig nem utalt arra, hogy erre igényt tartana.    

Az Iszlám Állam (IÁ) hétfőn közzétett videóüzenetében arra figyelmeztetett, hogy a szíriai légicsapásokban részt vevő országok Franciaország sorsára fognak jutni. A dzsihádista szervezet egyúttal támadást helyezett kilátásba Washingtonban.

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója szerint elkerülhetetlen, hogy az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet a párizsihoz hasonló merényleteket kíséreljen meg, de szerinte azt meg lehet akadályozni, hogy a merényletkísérletek sikeresek legyenek.

„Szerintem nem elkerülhetetlen, hogy sikerrel járjanak” – mondta John Brennan egy hétfői washingtoni biztonságpolitikai tanácskozáson.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »