A magyarok is támogatják az új román kormányt

„A miniszterek névsorát nézve Dacian Cioloș megérdemli, hogy az induláshoz szükséges parlamenti támogatást megkapja, az RMDSZ hétfőn dönt a kérdésről” – jelentette ki a Maszolnak vasárnap Kelemen Hunor szövetségi elnök a kinevezett miniszterelnök kormányának összetételéről.

A politikus kiemelte, a Dacian Cioloș által bemutatott miniszteri listából arra lehet következtetni, hogy a volt uniós biztos tapasztalata fontos és eredményes volt, mert ezzel a listával a következő esztendőre szolid politikai parlamenti hátteret biztosított magának. „Ez pedig, amikor arra gondolunk, hogy milyen évnek nézünk elébe, nem jelentéktelen kérdés” – magyarázta.

Kelemen hozzátette: a kormányzás felelőssége továbbra is a szociáldemokratáké, hiszen a legfontosabb tárcát, ahol a legtöbb költségvetési és európai uniós pénz van, illetve amely a közigazgatást ellenőrzi, volt PSD-s politikus, Vasile Dâncu vezeti. „Ezért szerintem a PSD a következő esztendőben minden kormánykezdeményezést meg fog szavazni. Így a politikai stabilitáshoz szükséges parlamenti háttér megvan. Ez pedig Cioloș érdeme” – fogalmazott az RMDSZ elnöke.

Azokról, akik a magánszférából jönnek, menet közben fog kiderülni, hogy milyen teljesítményt nyújtanak a kormányzatban Kelemen Hunor szerint. „A diplomatákat pedig különösebben nem kívánom kommentálni, a bizottsági meghallgatásukon majd kiderül, hogy milyen programmal, elképzeléssel jönnek. Sokukról ott látjuk majd meg először, hogyan képzelik el a következő egy esztendőt” – szögezte le.

Kérdésünkre elmondta, az RMDSZ a hétfői találkozót követően dönt arról, miként szavaz majd a parlamentben Dacian Cioloș kormánylistájának előterjesztésekor. „A miniszterek névsorát nézve Cioloș megérdemli, hogy az induláshoz szükséges parlamenti támogatást megkapja. Mi hétfőn találkozunk vele, a szenátusi és képviselői frakciók előtt beszél az elképzeléseiről, majd meghozzuk a formális döntést arról, hogy támogatjuk-e” – magyarázta.

Hozzátette: ha ma kellene megtennie a javaslatát, az volna, hogy a bejutáshoz szükséges szavazatokkal az RMDSZ is támogassa Dacian Cioloșt. Mint ismert, az új kormány beiktatásáról kedden szavaz együttes ülésén a parlament két háza.

Kitekintő / Maszol.ro

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »