Franciaország csapást fog mérni az Iszlám Államra

  • Franciaország háborúban áll a terrorizmussal – szögezte le Manuel Valls francia miniszterelnök.
  • A miniszterelnök egy televíziós interjúban hangsúlyozta, hogy az országnak számítania kell további terrortámadásokra, fel kell készülnie ezek visszaverésére.
  • „Nincs kegyelem azok számára, akik Franciaország értékei ellen támadnak”.
  • Manuel Valls ígéretet tett, hogy mindenkit meg fog fosztani francia állampolgárságától, aki „gúnyt űz a franciák lelkéből”.

A kormányfő a TF1 televízióban hangsúlyozta: az országnak számítania kell további terrortámadásokra, fel kell készülnie ezek visszaverésére. Felhívta a figyelmet, hogy Franciaország csapást fog mérni a dzsihadistákra, és a francia válasz mértéke arányos lesz a mostani merényletekkel.

A cél az, hogy a végén elpusztítsák az Iszlám Államot – mondta Valls. Nincs kegyelem azok számára, akik Franciaország értékei ellen támadnak – hangsúlyozta a kormányfő, aki szerint a terrorizmus elleni leghatékonyabb védelem az egységben rejlik.

A miniszterelnök cáfolta, hogy a francia titkosszolgálatok kudarcot vallottak volna (utalva azokra a bírálatokra, amelyek szerint nem látták előre a vérengzéseket). Figyelmeztetett arra, hogy a jövőben keményebben kell fellépni a radikális imámokkal (iszlám vallási vezetőkkel) szemben, akiket – mint jelezte – ki fog utasítani az országból. Ígéretet tett arra, hogy megfoszt mindenkit francia állampolgárságától, aki „gúnyt űz a franciák lelkéből”.

„Meg fogjuk nyerni ezt a háborút” – mondta Manuel Valls, jelezve, hogy a következő napokban meg fogják hosszabbítani a rendkívüli állapotot, és tájékoztatni fogják a parlamentet.

Hozzátette azonban, hogy a rendkívüli intézkedések közepette is meg fognak tartani a következő hetekben két fontos rendezvényt, a november 30-a és december 11-e között tervezett párizsi klíma-csúcstalálkozót, valamint a december 6-án és 13-án esedékes helyhatósági választásokat.

Hétfőn délben elnémul Európa

„Ez mindannyiunk elleni támadás volt” – áll a Brüsszelben szombat délután kiadott nyilatkozatban, amelyet a tagországok állam- és kormányfőinek, valamint az uniós intézmények vezetőinek nevében tett közzé az Európai Bizottság.

A nyilatkozat szerint az unió egységesen száll szembe a fenyegetéssel, minden szükséges eszközt megmozgatva és könyörtelen eltökéltséggel.

Franciaország nagy és erős nemzet, melynek eszményei, a szabadság, egyenlőség, testvériség az egész Európai Uniót ösztönzik – áll a nyilatkozatban.

„Az aljas terrortámadás eredeti céljának az ellenkezőjét éri el, és nem fog gyűlölethez és félelemhez vezetni” – fogalmaz a nyilatkozat, amely hangsúlyozza, hogy az unió mindent megtesz, ami európai szinten megtehető Franciaország biztonsága, a terrorizmus és a gyűlölet legyőzése érdekében.

Az uniós vezetők aláhúzták, hogy az európaiak gyásznapként fognak emlékezni november 13-ra, ezért arra kérték a tagországok lakosságát, hogy hétfő délben tartsanak egy perc csendes emlékezést, az áldozatokra gondolva.

MTI

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »