Egyre több helyen kémkedik Amerika

  • Amerikai kémrepülőgépet észleltek Venezuela partjainál.
  • Az Egyesült Államok haditengerészete tagadja a vádakat.
  • 2015 óta mélyponton van a két ország kapcsolata az emberi jogok miatt.
  • Maduro elnök az esetet választási kampányában is felhasználja. 

A venezuelai védelmi miniszter, Vlagyimir Padrino vasárnap megerősítette, hogy egy amerikai kémrepülőgép megsértette a dél-amerikai ország légterét. Televíziós beszédben a tábornok elmondta, hogy a Los Monjes szigetcsoportnál a Karib-tenger partjainál lépett be a repülő a venezuelai légtérbe, ahol körkörösen haladt, s feltehetően figyelt valamit.

A katonai vezető szerint a gép minden kétséget kizáróan az amerikai parti őrséghez tartozott. A parti őrség szóvivője ezt cáfolva kijelentette,  hogy a kérdéses időpontban nem tartózkodott egy gépük sem a térségben.”Ha volt is ott egy repülőgép az nem a miénk volt” – nyilatkozta Chad Saylor altiszt az Agence France Press hírügynökségnek.

Politikai fogás?

A két ország közötti kapcsolat 2015 márciusa óta van mélyponton. Ekkor az Egyesült Államok különböző szankciókat vezetett be magas rangú venezuelai tisztségviselők ellen, mivel az ország több esetben is korlátozta az emberi jogokat. Venezuela erre úgy reagált, hogy az USA már megint beleavatkozik az ország belügyeibe.

Az ellenzék szerint a vezetők a légi incidens kapcsán is csupán a hazafias érzéseket akarják felerősíteni, mivel december 6-án parlamenti választások lesznek az országban.

Nicolás Maduro venezuelai elnök szerint a határsértést el kellene ítélnie az ENSZ-nek és más nemzetközi szervezeteknek is. „Venezuelát nem lehet ilyen eszközökkel megfélemlíteni. Építjük tovább a saját politikai, társadalmi, gazdasági modellünket, amelybe nem szólhat bele senki” – mondta a politikus.

Berbás Péter

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »