Törökország: szárazföldi csapatok bevetésére van szükség Szíriában

  • Nem elegendőek a légicsapások az Iszlám Állam ellen Szíriában folytatott nemzetközi harcban.
  • A dzsihadista szervezet legyőzéséhez szárazföldi csapatok bevetésére van szükség – hangoztatta Ahmet Davutoglu török kormányfő.
  • Törökország azonban nem tud egyedül megbirkózni ezzel a feladattal.
  • Davutoglu ismételten szót emelt egy szíriai biztonsági zóna kialakítása mellett.

Nem elegendőek a légicsapások az Iszlám Állam (IÁ) ellen Szíriában folytatott nemzetközi harcban, a dzsihadista szervezet legyőzéséhez szárazföldi csapatok bevetésére van szükség – hangoztatta Ahmet Davutoglu török kormányfő a CNN International televíziós csatornának kedden adott nyilatkozatában.

„Légi támadásokat és szárazföldi csapatok bevetését is magában foglaló integrált stratégiára van szükségünk. Törökország azonban nem tud egyedül megbirkózni ezzel a feladattal. Amennyiben van egy koalíció és mellette egy nagyon jól kidolgozott stratégia, akkor Törökország kész minden téren együttműködni” – mondta Davutoglu.

A török kormányfő ugyanakkor hozzátette, hogy egy ilyen stratégiának túl kell mutatnia az IÁ elleni harcon, máskülönben hatalmi űr fenyeget, amelyben egy újabb terrorcsoport jöhet létre. Davutoglu ismételten szót emelt egy szíriai biztonsági zóna kialakítása mellett a török határ mellett, és Bassár el-Aszad szíriai elnök leváltását követelte.

„A kérdés nem az, hogy miként és mennyi ideig maradjon Aszad, hanem az a kérdés, hogy mikor és hogyan távozzon” – szögezte le a miniszterelnök. Hangsúlyozta, hogy a válság csak akkor tekinthető megoldottnak, ha a szíriai menekültek visszatérhetnek hazájukba. „Ha Aszad Damaszkuszban hatalmon marad, nem hiszem, hogy bármelyik menekült visszatérne oda” – tette hozzá.

A délnyugat-törökországi Antalyában vasárnap kezdődik a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő G20 országcsoport kétnapos csúcstalálkozója, amelynek napirendjén Szíria is szerepel.

Kitekintő / MTI

Friss hírek