Már látszik, honnan érkezhet az újabb menekülthullám

A Csád-tó medencéjében egyre reménytelenebb a helyzet.

Tony Lanzer, az ENSZ Száhel-övezeti regionális koordinátora az AFP francia hírügynökségnek hangsúlyozta, hogy a november 11-én a máltai La Valettában nyíló kétnapos Európai Unió–Afrika-csúcstalálkozón és a hónap végén Párizsban kezdődő ENSZ-klímakonferencián hosszú távú megoldásokat kell találni a térség problémáira.

Mindkét tanácskozáson kulcsfontosságú kérdéseket tárgyalnak meg, amelyek különösen érintik az aszály sújtotta Csád-tó medencéjét, ahol eddig 2,5 millió ember kényszerült elhagyni otthonát, és a Boko Haram iszlamista terrorszervezet miatt sokan külföldre menekültek. A világnak segítenie kell a Csád-medence országainak – Csádnak, Nigernek, Nigériának és Kamerunnak – nemcsak a fegyveresek sanyargatása elleni védekezésben, de az éghajlatváltozás hatásainak kiküszöbölésében is – hangsúlyozta a koordinátor.

Nagy-Britannia, Franciaország és az Egyesült Államok jelenleg is együttműködik a térség négy államával a Boko Haram jelentette instabilitás megszüntetésében. Ugyanakkor egyre nőnek az aggodalmak a Boko Haram, illetve a líbiai és mali szélsőségesek közötti esetleges kapcsolatok miatt. Tony Lanzer emlékeztetett: az általános felmelegedés és a szegénység okozta gondokat a demográfiai helyzet is súlyosbítja: A Száhel-övezetben a következő három évtizedben a lakosság lélekszáma várhatóan eléri a 150 millió.

MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »