Németország pénzeli a szabadkai befogadóközpont kiépítését

Humanitárius szervezeteken keresztül a német kormány pénzeli a szabadkai ideiglenes befogadóközpont építését, Szerbia pedig kész 3000 migráns számára szállást biztosítani az ideiglenes központokban – jelentette ki Nenad Ivanišević, a szociális kérdésekkel foglalkozó szerbiai minisztérium államtitkára.

Ivanišević Szabadkán azt mondta, Szerbia mintegy 3000 migránsnak tud szállást adni a központokban, de nem számít arra, hogy ezek a személyek hosszabb ideig az országban tartózkodnak majd.

Megjegyezte továbbá, hogy a magyarkanizsai befogadóközpontot bezárták, részben azért, mert nem használta senki, részben pedig azért, mert az ott felállított sátrak nem megfelelőek a téli elszállásoláshoz. Viszont éppen ezért a német kormány humanitárius szervezeteken keresztül a szabadkai befogadóközpont kiépítését pénzeli.

„Várakozásaink szerint, ha folytatódni fog ez a válság, és a trendek szerint folytatódni fog, akkor az ideiglenes központokban mintegy 3000 személynek tudunk majd segítséget nyújtani, hiszen a migráció üteme is lelassul majd, ezért szükségessé válik, hogy ne sátrakban, hanem szilárd objektumokban lássuk el őket” – fogalmazott a Tanjug jelentése szerint.

Az államtitkár ugyanakkor nem tudta megmondani, hogy milyen mértékben lesz kihasznált a szabadkai objektum, azonban hangsúlyozta, hogy az észak-bácskai városban jelenleg nincsenek migránsok, sem a parkokban, sem a buszállomáson, de a régi téglagyárban sem.

„Egy kisebb befogadóközpontot hozunk majd létre Adaševciben, Šid közelében, a vasútállomáson, amikor megkezdődik majd a szerb és a horvát belügyminiszter megállapodásának alkalmazása, és vonat indul Šidből Horvátország felé” – jegyezte meg, rámutatva arra, hogy jelenleg Šid környékére nehezül a legnagyobb nyomás.

Az államtitkár szerint egyedül a határok esetleges lezárásának hatására változhat a menekültek útvonala, de reményei szerint ez nem fog megtörténni, viszont még akkor sem fognak a migránsok hosszabb ideig Szerbiában tartózkodni. „A migránsok nem akarnak itt maradni, mi pedig nem akarjuk erővel tartóztatni őket” – fogalmazott Nenad Ivanišević.

Kitekintő / Vajma.info

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »