Menekültek: Nagykikindán tatarozzák a jövendő befogadóközpontot

Még mindig nem fogalmazódott meg együttes, európai szintű stratégia a migránsválság kezelésére, a helyzet pedig az előttünk álló téli időszakban feltehetően tovább fokozódik. Szükséghelyzet esetére Szerbiában több településen is lehetséges ideiglenes befogadóközpontot jelöltek ki, több ilyen objektum Vajdaságban található.

Nagykikindán az egykori mezőgazdasági vállalat épületét jelölték ki erre a célra, s már meg is kezdték az objektum szanálását. Az RTV jelentése szerint európai alapokból és támogatásokból pénzelik majd az épületek rendezését és felszerelését, hogy azután szükség esetén befogadóközpontokká válhassanak bármelyik pillanatban.

A nagykikindai épület a városon kívül helyezkedik el, a szanálását követően pedig mintegy 300 személy rövid idejű befogadására lesz alkalmas, hosszabb ideig tartó tartózkodás kevéssé valószínű.

„Amennyiben egyáltalán lesz rá szükség, az objektumot szanálják és előkészítik a migránsok esetleges befogadására. Az épület optimálisan 300 személynek biztosíthat majd átmeneti szállást, de ez további infrastrukturális munkálatokat igényel. Amennyiben valamilyen változás történik, s másfelé haladnak majd a migránsok az országon belül, ez az objektum is rendelkezésre áll majd” – magyarázta Nikola Lukač, az észak-bánáti körzet vezetője.

A szerbiai védelmi minisztérium egyébként 15 objektumot jelölt ki arra, hogy szükség esetén átmeneti befogadóközpontokká váljanak. Jovan Krivokapić, a tárca szóvivője az RTS-nek nyilatkozva elmondta: Knjaževac, Niš, Užice, Zombor, Ruma, Versec, Fehértemplom és Aleksinac területén jelöltek ki ilyen objektumokat, de a lista még bővülhet.

De nemcsak a minisztérium jelöl ki ilyen objektumot. Mint arról hírt adtunk, Törökbecse Migrációs Tanácsa hatályon kívül helyezte döntését, amely szerint a Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület által használt önkormányzati épület lett volna a migránsok befogadóhelye. Végül más épületet jelöltek ki erre a célra.

A magyarkanizsai vásártéren kialakított ideiglenes befogadóközpontot nemrégiben bezárták és elbontották, Szabadkán pedig napokon belül megnyílik az új központ, ahol több ezer migráns kaphat majd ideiglenes szállást. A szociálpolitikai tárca várakozásai szerint befogadóközpontok létesülnek majd Šid és Adaševci területén is, ahol folyamatos a menekültek áthaladása.

Ausztria, Szerbia, Horvátország és Szlovénia együttesen mintegy 50 ezer ágyat biztosít a menekültek átmeneti elszállásolására, s az év végéig 12 ezerrel kell növelni az elszállásolási kapacitásokat.

Kitekintő / Vajma.info

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »