Oroszország tovább menetel a szovjetizáció felé

  • Vlagyimir Putyin csütörtökön aláírt döntésével újra létrehozta az úttörő mozgalmat Oroszországban
  • Az orosz Oktatási Minisztérium felvetette, hogy megtiltsák a tanároknak „az idegen értékek propagálását”
  • Házkutatásokat tartottak a Moszkvában működő ukrán könyvtárban
  • Letartóztatták a Moszkvában működő ukrán könyvtár igazgatóját
  • Oroszország egyes régióiban megtiltották a Halloween ünneplését


A szovjet Úttörő Mozgalom a Szovjetunió időszaka alatt egészen 1991-ig működött, és 9-14 év közötti gyerekek vettek benne részt – formálisan önkéntes alapon. A tegnapi rendeletből egyenlőre még nem derül ki, hogy mennyire lesz kötelező jellegű az új mozgalomban való részvétel. Ugyanakkor az Oktatási Minisztériumban már meglebegtették, hogy jövő évtől megvonhatják a többi ifjúsági szervezet támogatását, és csak az új mozgalomnak adják a forrásokat. A Putyin által létrehozott új Úttörő Mozgalom saját tulajdont és ingatlanokat is kap majd, mindezt a rendelet szerint 2016. március 31-ig kell elrendezni.

Az orosz Oktatási Minisztérium felvetette, hogy megtiltsák a tanároknak „az idegen értékek propagálását.” Hasonlóan az új Úttörő Mozgalomhoz, itt is az a kormány legfőbb magyarázata, hogy a „tanárok tevékenysége a tanulókban az Oroszországban kialakult értékrendszer és viselkedési normák formálására kell, hogy irányuljon”. Ezért a tervezet szerint megtilthatják a tanároknak az „orosz értékrendszernek idegen értékek” terjesztését vagy „az erőszak ideológiájának” a propagálását. Az nem derül ki a tervezetből, hogy melyek azok az „orosz értékrendszernek idegen értékek.”

Házkutatásokat tartottak a Moszkvában működő Ukrán Irodalmi Könyvtárban. A Meduza forrásai szerint a rendvédelmi szervek azt az információt kaptak, hogy a könyvtárban olyan újságot tartanak, amelyik „történelmi tényeket ferdít” és „ruszofób jellege” van.

E mellett letartóztatták az Ukrán Irodalmi Könyvtár igazgatóját, Natalja Sarinát. A TASzSz forrásai szerint az igazgatónál nacionalista és ruszofób jellegű könyveket találtak. Az UNIAN ukrán hírügynökség szerint a nacionalista könyveket a rendvédelmi szervek csempészték be a  könyvtárba.

Oroszország egyes régióiban megtiltották a Halloween ünneplését. Oroszország Arhangelszk régiójában a helyi hivatalnokok tiltották be a Halloween ünneplését az iskolákban, arra hivatkozva, hogy az ünnep „negatív hatással bír a gyerekek elméjére”. A szibériai Krasznojarszk régióban pedig az orosz Ortodox Egyház próbálja rákényszeríteni a régió vezetését, hogy tiltsák be a Nyugaton széleskörűen elterjedt ünnepet.

Anton Bendarzsevszkij

Friss hírek