A szlovákok sem kérnek a menekültekből

Szlovákiában a lakosság több mint háromnegyede helyesli azoknak az országoknak az álláspontját, amelyek elutasítják a migránsok újraelosztását célzó menekültkvótákat – derült ki a Polis felmérésből. Minderről az Új Szó számolt be.

A felmérésben – amelyet a Polis Slovakia közvélemény-kutató ügynökség végzett több mint ezernégyszáz ember megkérdezésével október közepén – a migránsválsággal közvetlenül vagy közvetve összefüggő kérdéseket tettek fel a résztvevőknek. Arra a kérdésre, hogy egyetért-e az EU által bevezetni kívánt menekültkvótákat elutasító országok – köztük Szlovákia – álláspontjával, a megkérdezettek 76,1 százaléka válaszolt igennel, 16,7 százalék pedig nemmel. A kérdésre a Smer-szimpatizánsok 88, 9 százaléka, az ellenzéki pártok választóinak 75,8 százaléka adott pozitív választ.  A felmérés készítői arra is rákérdeztek, hogy amennyiben Szlovákiának menedékkérőket kellene befogadnia, a lakosság vallási hovatartozás alapján kiket részesítene előnyben. A válaszokból kiderült: a megkérdezettek több mint fele (56,7 százalék) szükség esetén a keresztény vallású migránsok befogadását részesítené előnyben, 21,6 százaléka semmilyen felekezetű menekültet nem kíván befogadni, 18,2 százalékuk számára pedig mindegy, hogy a szükség esetén befogadott menekülteknek milyen lenne a vallási hovatartozása. A megkérdezettek 44,1 százaléka szerint  a menekültválságra a legjobban Robert Fico miniszterelnök reagált. Második helyen Robert Kaliňák belügyminiszter végzett 18,4 százalékkal, őt követe Andrej Kiska államfő 15,4 százalékkal, Miroslav Lajčák külügyminiszter 8,1 százalékkal és Bugár Béla, a Híd elnöke 7,8 százlékkal. A válaszadók egy része Richard Sulíkot (SaS), Andrej Dankot (SNS), Ján Figeľt (KDH), Peter Pellegrinit (Smer), illetve Radoslav Procházkát (#Sieť ) jelölte meg. A válaszadók 5,5 százaléka szerint egyik politikus sem reagált megfelelően.  A pártokat tekintve a megkérdezettek 43, 2 százaléka szerint  a Smer kezelte a leghatékonyabban a migrációs válságot. Ficoékat a KDH (9,5%), az SaS (7%), a Híd (6,1%) és az SNS (4,5%) követte. A válaszadók egy része a #Sieť, az OĽaNO-NOVA koalíciót, az MKP-t, illetve a Mi Szlovákiánk Néppártot jelölte meg. A válaszadók 13,5 százaléka szerint egyik párt sem reagált megfelelőlen.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

Piaci körkép: tőkét emel a Lufthansa

Megnyugodtak a piacok kedden, a főbb európai tőzsdék elkezdték ledolgozni tegnapi veszteségeiket és 1-1,5% közötti emelkedést mutatnak. A Lufthansa bejelentette, hogy 2,1 milliárd eurós tőkeemelést hajt végre részvénykibocsátás formájában.

Read More »

Repülővel küldik vissza Texasból a haiti migránsokat

Texas állam és Mexikó határán több mint 12 ezer Haitiből érkező menekült zsúfolódott össze egy sátortáborban. A migránsok a Del Rio folyó alacsony vízállását kihasználva próbálnak az Egyesült Államokba jutni, de az amerikai hatóságok hétfőtől Haiti fővárosába, Port-au-Prince-be tartó repülőjáratokkal küldik vissza az embereket.

Read More »

Indul az oltáslottó Romániában

Októbertől a beoltottak számára rendezett nyereményjátékkal próbálják a koronavírus elleni vakcina felvételére ösztönözni a nagyrészt még mindig beoltatlan lakosságot. A román kormány ezen kívül étkezési utalványokat is bevet a cél érdekében, miközben az aktív fertőzöttek száma meredeken emelkedik.

Read More »

Kamatemelést várnak holnap az MNB-től

A Bank of America pénzügyi elemzőstábja hétfői helyzetértékelésében közölte: az MNB-nek a keddi kamatdöntő ülésen még határozott lépéseket kell tennie az eddigi szigorítási intézkedések hatékonyságának erősítésére. Szigorítást vár a Morgan Stanley is.

Read More »