A szlovákok sem kérnek a menekültekből

Szlovákiában a lakosság több mint háromnegyede helyesli azoknak az országoknak az álláspontját, amelyek elutasítják a migránsok újraelosztását célzó menekültkvótákat – derült ki a Polis felmérésből. Minderről az Új Szó számolt be.

A felmérésben – amelyet a Polis Slovakia közvélemény-kutató ügynökség végzett több mint ezernégyszáz ember megkérdezésével október közepén – a migránsválsággal közvetlenül vagy közvetve összefüggő kérdéseket tettek fel a résztvevőknek. Arra a kérdésre, hogy egyetért-e az EU által bevezetni kívánt menekültkvótákat elutasító országok – köztük Szlovákia – álláspontjával, a megkérdezettek 76,1 százaléka válaszolt igennel, 16,7 százalék pedig nemmel. A kérdésre a Smer-szimpatizánsok 88, 9 százaléka, az ellenzéki pártok választóinak 75,8 százaléka adott pozitív választ.  A felmérés készítői arra is rákérdeztek, hogy amennyiben Szlovákiának menedékkérőket kellene befogadnia, a lakosság vallási hovatartozás alapján kiket részesítene előnyben. A válaszokból kiderült: a megkérdezettek több mint fele (56,7 százalék) szükség esetén a keresztény vallású migránsok befogadását részesítené előnyben, 21,6 százaléka semmilyen felekezetű menekültet nem kíván befogadni, 18,2 százalékuk számára pedig mindegy, hogy a szükség esetén befogadott menekülteknek milyen lenne a vallási hovatartozása. A megkérdezettek 44,1 százaléka szerint  a menekültválságra a legjobban Robert Fico miniszterelnök reagált. Második helyen Robert Kaliňák belügyminiszter végzett 18,4 százalékkal, őt követe Andrej Kiska államfő 15,4 százalékkal, Miroslav Lajčák külügyminiszter 8,1 százalékkal és Bugár Béla, a Híd elnöke 7,8 százlékkal. A válaszadók egy része Richard Sulíkot (SaS), Andrej Dankot (SNS), Ján Figeľt (KDH), Peter Pellegrinit (Smer), illetve Radoslav Procházkát (#Sieť ) jelölte meg. A válaszadók 5,5 százaléka szerint egyik politikus sem reagált megfelelően.  A pártokat tekintve a megkérdezettek 43, 2 százaléka szerint  a Smer kezelte a leghatékonyabban a migrációs válságot. Ficoékat a KDH (9,5%), az SaS (7%), a Híd (6,1%) és az SNS (4,5%) követte. A válaszadók egy része a #Sieť, az OĽaNO-NOVA koalíciót, az MKP-t, illetve a Mi Szlovákiánk Néppártot jelölte meg. A válaszadók 13,5 százaléka szerint egyik párt sem reagált megfelelőlen.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »