Az oroszok az internetet is megtámadnák?

Az amerikai hadsereg és hírszerzés attól tart, hogy Oroszország feszültség vagy konfliktus esetén megtámadhatja a tengerfenéken lefektetett, létfontosságú internetkábeleket. A hétfői The New York Times szerint mindezt az orosz tengeralattjáróknak és kémhajóknak a kábelek közelében végzett „agresszív” tevékenységére alapozzák.

A cikkben elismerték, hogy semmilyen bizonyíték nincs a vezetékek elmetszésére, de a Pentagonban növekvő gyanakvással és figyelemmel követik Oroszország haditengerészeti tevékenységét.

A lap idézte Mark Ferguson tengernagyot, az Európában állomásozó amerikai haditengerészeti erők parancsnokát, aki szerint az orosz tengeralattjárók őrjáratozásának intenzitása az elmúlt évben csaknem 50 százalékkal nőtt. A sarkkörön túl létrehozott bázisokra fordítandó és a fekete-tengeri flotta fejlesztésébe 2020-ig befektetendő 2,4 milliárd dollár azt jelzi, hogy Oroszország a szárnyakon is elkötelezetten fejleszti katonai infrastruktúráját.

Moszkva emellett tengeralatti drónok kifejlesztetésén is dolgozik, amelyeket kikötők és partvidékek elleni csapásoknál vethetnek be.

A The New York Times rámutatott, hogy a tenger fenekén húzódó internetes kábeleken keresztül napi 10 ezer milliárd dollár értékű üzleti tevékenységet bonyolítnak le, és a kommunikáció 95 százaléka is ezeken folyik. Az amerikai belbiztonsági minisztérium a vezetékek partot érésének területeit „kritikus fontosságú infrastruktúrának” minősítette, főleg New York, Miami és Los Angeles környékén.

MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »