Netanjahu: Palesztin vezető javasolta Hitlernek a zsidók kiirtását

  • Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök keddi beszédében azt állította, hogy a jeruzsálemi főmufti adta Hitlernek az ötletet, hogy irtsa ki az európai zsidókat.
  • Angela Merkel német kancellár sietett leszögezni, hogy „senki sem tagadhatja, hogy Hitler a felelős a Holokausztért”.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök keddi, a Cionista Világkongresszuson tartott beszédével nagy botrányt okozott: azt állította, hogy Hádzs Amín al-Husszeini, akkori jeruzsálemi főmufti adta az ötletet Adolf Hitlernek, hogy irtsa ki az európai zsidókat. A zsidó állam kormányfője szerint Hitler akkor még csak száműzni akarta Európából a zsidókat. Hádzs Amín al-Husszeini Hitlerhez látogatott és kijelentette, hogy „ha Hitler száműzi a zsidókat, akkor mind idejönnek”. Hitler visszakérdezett, hogy akkor mit csináljon a zsidókkal? Válaszul a palesztin vallási vezető azt mondta neki, hogy „égesse el őket”. 1941 novemberében al-Husszeini találkozott Hitlerrel és szövetségre lépett a nácikkal. Arról próbálta meggyőzni Hitlert, hogy támogassa egy független arab állam létrehozását. Al-Husszeini 1974-ben halt meg, palesztin nacionalista volt, aki a zsidókkal és a brit hatóságokkal szembeni erőszakra buzdított.

Netanjahu rámutatott, hogy al-Husszeininek sikerült elkerülnie a nürnbergi perek során történő felelősségrevonást. Al-Husszeini a második világháború előtt azzal vádolta a zsidókat, hogy el akarják pusztítani az al-Aksza mecsetet, így Netanjahu szerint ez a vád a zsidókkal szemben, amelyet most is hangoztatnak, már körülbelül száz éves.

Netanjahu állításait azonnal mélyen elítélték izraeli történészek és politikusok, valamint a palesztin vezetés is. Továbbá Angela Merkel német kancellár sietett megerősíteni, hogy „senki se tagadhatja, hogy Hitler a felelős a Holokausztért”. 

Saeb Erekat, a Palesztin Felszabadítási Szervezet főtitkára azt nyilatkozta: „Ez egy szomorú nap a történelemben, amikor az izraeli kormányfő annyira utálja a szomszédját, hogy hajlandó felmenteni a történelem leghírhedtebb háborús bűnösét, Adolf Hitlert, hatmillió zsidó meggyilkolásának felelőssége alól”. Erekat szerint Netanjahu ezzel a palesztinokat tette felelőssé a Holokauszt tragédiájáért, és Hitlert teljesen mentesítette a felelősség alól. A főtitkár kiemelte, hogy a palesztinok a szövetségesek oldalán harcoltak a második világháborúban, és felszólította Netanjahut, hogy ezt az emberi tragédiát ne használja politikai célokra.

Szerdán elismert izraeli történészek cáfolták az izraeli miniszterelnök nagy felháborodást keltő állításait. Dan Michman Holokauszt-kutató szerint a Hitler-al-Husszeini találkozó valóban létrejött, de csak a végső megoldás, azaz a zsidók kiirtása kezdetét követően. Dina Porat, a Yad Vashem Intézet vezető történésze tényszerűen hibásnak ítélte Netanjahu állításait.

„Természetesen nem Hádzs Amín al-Husszeini találta ki a végső megoldást a zsidó kérdésre. A történelem világosan megmutatja, hogy Hitler kezdeményezte azt. Hádzs Amín al-Husszeini csatlakozott hozzá”, nyilatkozta Moshe Ya’alon izraeli védelmi miniszter szerdán. „A dzsihádista mozgalmak ma erősítik az antiszemitizmust és a náci örökségre támaszkodnak”, tette hozzá az izraeli védelmi miniszter.

Isaac Herzog izraeli ellenzéki vezető a történelem elferdítésének tartja Netanjahu szavait: „Senkinek se kell nekem mondania, hogy a mufti mennyire gyűlölte a zsidókat. Kiadta, hogy öljék meg a nagyapámat, Herzog rabbit és aktívan támogatta Hitlert. De csak egyetlen egy Hitler létezett. Hitlernek nem volt szüksége al-Husszeinire a zsidók meggyilkolásának elrendeléséhez csak amiatt, mert zsidók voltak”, mutatott rá Isaac Herzog.

Meir Litvak Közel-Kelet kutató a történelmi háttérre kívánt rávilágítani. A zsidók megsemmisítésének ötlete 1939-ben született. Az elején az volt az elképzelés, hogy az európai zsidókat az Urál-hegységtől északra fekvő területre száműzik, ahol különböző betegségekben halnának meg, de mivel a Szovjetunió nem adta meg magát 1941-ben, a terv kudarcba fulladt. Ekkor merült fel a zsidók megsemmisítésének ötlete. Al-Husszeini támogatta ezt a „megoldást”, igyekezett megakadályozni a zsidók megmentését és az SS részére toborzott arabokat. Ennek ellenére nem szabad minimalizálni Hitler bűnösségének súlyosságát.

Netanjahu a széles körű kritikák hatására pontosítani kényszerült korábbi nyilatkozatát. „Nem állt szándékomban felmenteni Hitlert az európai zsidók megsemmisítésének ördögi felelőssége alól. Hitler felelős a végső megoldásért, hat millió ember meggyilkolásáért, ez az ő döntése volt”, mondta az izraeli miniszterelnök mielőtt Berlinbe utazott, hogy találkozzon Angela Merkel német kancellárral. „Ugyanakkor abszurd figyelmen kívül hagyni al-Husszeini mufti szerepét, aki ösztönözte Hitlert, Ribbentropot, Himmlert és másokat a zsidók megsemmisítésére. Sok tanúvallomás igazolja ezt, beleértve Eichmann helyettesének vallomását a nürnbergi perek során a második világháború után”, hangsúlyozta Netanjahu.

Az izraeli miniszterelnök arra kívánt rámutatni, hogy a palesztin nemzet atyja, al-Husszeini abban az időben, amikor nem létezett palesztin állam és anélkül, hogy izraeli megszállás és zsidó telepek léteztek volna, arra törekedett, hogy elpusztítsa a zsidókat szisztematikus gyűlöletkeltéssel. A palesztin társadalom nagyon tiszteli al-Husszeinit, a tankönyvekben is tiszteletreméltó személyiségként jelenítik meg, pedig a zsidóság ellen uszított, mint azt ma a palesztinok teszik. Netanjahu szerint ez a mai probléma gyökere.

Izrael területén mindennapossá váltak a palesztinok által zsidók ellen elkövetett késeléses támadások és a palesztin lázadás során kövekkel és gyújtóbombákkal támadják az izraeli biztonsági erőket. A palesztin szélsőségesek tovább tüzelik a palesztin lakosságot a zsidók elleni támadásokra és azt hirdetik, hogy az izraeli kormány fenyegeti az al-Aksza mecsetre vonatkozó status quot, és így veszélyben van az iszlám harmadik legszentebb helye. A zsidó állam kormányfője többször határozottan elutasította ezeket a palesztin vádakat.

Netanjahu miniszterelnök korábban is tett ilyen utalásokat al-Husszeini szerepére a Knesszetben, amikor három éve azt állította, hogy a mufti a „végső megoldás egyik kidolgozója” volt. A jelenlegi helyzetben a harmadik intifáda küszöbén az izraeli miniszterelnök a történelmi sérelmeket vette elő, hogy magyarázatot adjon a palesztinok Izrael-ellenes gyűlöletkeltésére, és alátámassza saját álláspontját a palesztin erőszakhullámmal kapcsolatban. A mufti állítólagos Hitlernek adott tanácsa annak bizonyítéka, hogy a zsidókkal szembeni palesztin erőszak régi időkre nyúlik vissza, és a mostani erőszakhullám ennek a folyamatnak a végpontja. Netanjahu egy azóta szüntelenül tartó Izrael-ellenes palesztin uszításról beszél, amely szerinte most akadályozza a béketárgyalások újrakezdését.

Ban Ki Mun ENSZ főtitkár szerdán a Szentföldre látogatott, hogy a felek közötti közvetítésével hozzájáruljon a növekvő erőszak megfékezéséhez. Október eleje óta ötven palesztin halt meg az izraeli biztonsági erőkkel való harcokban és nyolc izraeli vesztette életét késeléses és fegyveres támadásban. Az izraeli-palesztin béketárgyalások újraindítása jelenthet egyedül megoldást az elszabadult erőszakra.

Bihari Anna

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »