Szlovénia határain is megjelennek a V4-ek rendőrei

Ljubljana sem akar uniós befogadó központot látni a területén, és a schengeni görög külső határ fokozott védelmét szorgalmazza.

A nyugat-balkáni menekültútvonal pillanatnyilag legforróbb pontján, Szlovéniában tett villámlátogatást csütörtökön az EU menekültügyi biztosa, aki támogatásáról biztosította a szerinte az uniós szabályokkal összhangban álló szlovén intézkedéseket, valamint technikai és pénzügyi segítséget ajánlott fel a kétmilliós országnak.

Vesna Györkös Zdinar szlovén belügyminiszter a kettőjük találkozóját követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Frontex külső határőrizeti ügynökség migrációs szakértői segítenek majd a szlovén hatóságoknak a menekültek regisztrálásában, valamint Németország, Olaszország, Ausztria és a négy visegrádi ország is felajánlotta, hogy rendőröket küld a horvát-szlovén határra. A szlovén belügyminiszter többször is megköszönte a segítget, miközben keményen bírálta Horvátországot, amely szavai szerint „megtagad minden együttműködést” a menekülthelyzet kezelésében, és ezzel nagyon nehéz helyzet elé állítja Szlovéniát.

Györkös Znidar szerint öt nap alatt 43 ezer, az utóbbo 24 órában pedig 12 600 menekült lépte át a szlovén határt. A menekülthullám kezelésének költségeit napi 770 ezer euróra becsülte.

A belügyminiszter szerint Ljubljana fő üzenete a menekültügyi biztosnak az volt, hogy mielőbb meg kell védeni az EU külső határait Görögországban, és nagyszámú Frontex-jelenlétre van szükség a görög és a horvát határon.

„Szlovénia semmi esetre sem hoz létre a területén regisztrációs központot (ún. hotspotot), mert nem tekinti magát az EU külső határának – visszhangozta szinte szó szerint a magyar kormány korábbi és jelenlegi álláspontját a szlovén belügyminiszter.

Dimitrisz Avramopulosz mintegy válaszképpen erre megjegyezte, hogy Szlovénia gyakorlatilag létrehozott egy hotspotot, amikor a nehéz körülmények ellenére megpróbálja regisztrálni a területére belépő migránsokat és ujjlenyomatot venni tőlük.

A menekültügyi biztos azt is közölte, hogy a Juncker bizottsági elnök által vasárnap délutánra összehívott csúcsszintű találkozó az összehangolt fellépésre vonatkozó szlovén igényre adott válasz. Avramopulosz szerint sürgősen közös és összehangolt megközelítésre van szükség a térség országai között. „Minden országnak felelőssége a szükséget szenvedő emberek megvédése és gondoskodni róluk, de nincs az az ország, ami egyedül erre képes lenne” – közölte.

Avramopulosz a Frontex adataira hivatkozva megismételte, hogy míg az Olaszországba érkezők többsége gazdasági bevándorló, addig a Görögországon keresztül Európa felé igyekvők nagyjából 80 százaléka politikai menekült. „Igen tudjuk, hogy túl késő a cselekvés azok esetében, akik mér Európában vannak, de a menekültek áradata folytatódik” – mutatott rá a biztos.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »