Újabb vádlottja van a brazil korrupciós botránynak

  • Több milliárd dollárt tartott külföldi bankszámlákon a brazil Képviselőház elnöke.
  • Dilma Rousseff elnök tavaly törvénytelen módon csökkentette az államháztartási hiányt.

A brazil ügyészség azzal vádolja a törvényhozás alsóházának elnökét, Eduardo Cunhat, hogy több millió dollárt rejteget külföldi bankszámlákon. Az ügyészség elmondta, hogy a pénz eredete nem tisztázott, de valószínűleg illegális úton került a politikushoz.

A házelnök tagadja a vádakat és azzal vádolja az ügyészséget, hogy politikai megrendelésre vádolta meg. Cunha ugyanis a jelenlegi elnök, Dilma Rousseff ellenében kérvényezett felelősségrevonási (impeachment) eljárás egyik kulcsfigurája.

A legnagyobb ellenzéki párt a múlt héten jelentette be, hogy lemondásra szólította fel a politikust. A felszólításhoz már a kormánypárt tagjai közül is többen csatlakoztak. A házelnök – aki egyébként ahhoz a párthoz (PMDB) tartozik, amely Dilma Munkáspártjának legjelentősebb törvényhozási szövetségese – mellett az állami tulajdonban lévő Petrobras is érintett lehet a korrupciós botrányban.

A brazil legfelsőbb bíróság csütörtökön jelentette be, hogy engedélyezte az ügyészségnek a Cunha ellen felhozott korrupciós vádak vizsgálatát. Pénteken pedig nyilvánosságra hozták, hogy a politikus a felesége és a gyerekei nevére szóló svájci bankszámlákon több millió dollárt rejtett el. Az ügyészség a sajtó kérdésére megerősítette, hogy elegendő bizonyítéka áll rendelkezésre ahhoz, hogy bizonyítsa a pénzhez illegálisan jutott a politikus.

A hónap elején az egyik brazil számviteli bíróság kimondta, hogy Dilma Rousseff elnök asszony megszegte a tavalyi költségvetéssel az erre vonatkozó törvényt. A vád szerint brazil állami bankoktól vett fel kölcsönöket illegális módon, a költségvetési hiány csökkentésére.

Rousseff támogatói szerint a vádak csupán egy újabb lejárató kampány részei, amely az elnök személye és a kormány ellen irányul.

Berbás Péter

Friss hírek