Jemenben a húszi vezető harcra szólította fel híveit

A Reuters forrása szerint kedden a húszi vezető, Abdul Malik al-Húszi, a jemeni televízióban fegyveres ellenállásra szólított fel a szaúdi koalíció ellen, amelyet ő inváziós hadseregnek nevezett. Az általa említett haderő a jelenlegi elnök, Manszúr Hádi támogatására érkezett az országba.

Abdul Malik most először szólalt meg azóta, hogy a hivatalos jemeni kormány elterelésnek nevezte a húszik múlt heti ajánlatát. „Nem áldozhatjuk fel a méltóságunkat és szabadságunkat, valamint függetlenségünket, megvédjük a földünket és a becsületünket!” – nyilatkozta a vezető. Ez tovább eszkalálhatja a konfliktust, amelyben már így is több, mint ötezren haltak meg, amióta a volt elnök, Ali Abdullah Száleh hívei először összecsaptak a szaúdiak által támogatott Hádi csapataival.

A szaúdi koalíciós erők célkitűzése, hogy Manszúr Hádi elnök visszatérhessen hivatalába, és a fővárosból, Szanaából, kiverjék a lázadókat. Az offenzíva kezdetén gyors sikereket ért el a szaúdi hadsereg, hamar elfoglalta a vitás területek egy részét, de a konfliktus azóta lényegében állóháborúvá változott, miután a harcok áttevődtek a sűrűbben lakott, hegyvidéki régiókra.

A húszi erők mégis egyre rosszabb helyzetben vannak, hiszen júliusban elvesztették Áden kikötőjét, így Szanaa és az általuk birtokolt észak-jemeni területek hamarosan kétfrontos harcra fognak kényszerülni.

Ugyancsak kedden Adel al-Dzsubeir, Szaúd-Arábia külügyminisztere azt nyilatkozta Rijádban, hogy a háború lezárása csakis a húszikon és Szálehen múlik. „Ők azok, akik elkezdték az egészet, és ők folytatják a mai napig. Mi úgy hisszük, hogy a tárgyalás előnyösebb megoldás, és Szálehnek és húsziknak élnie kellene az alkalommal, törekedniük kellene a megegyezésre” – vallotta a szaúdi politikus.

Gulyás László

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »