Ez tönkreteheti az egész olimpiát

  • A nyomornegyedek ma egyet jelentenek a bűnözéssel, amit speciális rendőri egységekkel kívánnak visszaszorítani
  • A bűncselekményekbe egyre több gyermeket vonnak be
  • Az illegális fegyverhasználat a feketepiac virágzása miatt fokozatosan terjed
  • A börtönök leterheltsége is egyre nő, amely lázadásokhoz vezet

A nagymértékű bűnözés alapja

A Brazil Földrajzi és Statisztikai Intézet (IBGE) tájékoztatása alapján az országban 6329 favela, azaz nyomornegyed volt 2011-ben. A legtöbb São Paulo államban található: ott épült fel a favelák 23,2 százaléka, ezt követi 19,1 százalékkal Rio de Janeiro állam. A nyomornegyedek mindennapjaihoz hozzátartozik a bűnözés: ami többnyire a drogkereskedelmet és az emberölést jelenti.

A bádogvárosokban uralkodó embert próbáló körülmények közé születő gyermekek hamar dolgozni kényszerülnek a túlélés érdekében, és sajnos legtöbbször a drogkereskedők, és a prostitúció áldozataivá válnak. Egész Latin-Amerikában itt a legsúlyosabb az utcagyerekek problémája. Az utcán élő és dolgozó fiatal lányok többsége prostitúcióból tartja fenn magát. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint Rio de Janeiróban nem ritka, hogy a kábítószerrel kereskedő bandák hatéves gyerekeket alkalmaznak futárként vagy őrszemként, akiknek aztán droggal fizetnek. A rendőrség szélmalomharcot vív a favelákat irányításuk alatt tartó drogbárókkal: ha sikeresnek bizonyul is egy-egy akciójuk, az gyakran civil áldozatok árán valósul meg, és aligha tesz kárt a kiterjedt és befolyásos szervezetekben. 2015 áprilisában, miután az egyik razzia során egy tízéves kisfiú is áldozatul esett, óriási tüntetést rendeztek. Hozzájárulhatott továbbá a nagy mértékű bűncselekmény-elkövetéshez az a kérdéses probléma is, hogy a korrupció társadalmilag kódolt-e a brazil társadalomban, avagy a kormányzat szintjéről szivárgott le” a társadalom szintjére.

Bűncselekmények magas száma

A korábban már a politikai élet egyfajta velejárójaként említett korrupció mellett Brazíliában az olyan bűncselekmények is mindennaposak, mint a gyilkosság, emberrablás, prostitúció, drogcsempészet, kalózkodás, illegális fegyvertartás és fegyverkereskedelem, gyermekprostitúció, rabszolgatartás, autóeltérítés, bandabűnözés vagy a gyermekmunka. Brazília számos esetben a kategóriákra bontott bűncselekmények egy-egy szegmensét vizsgálva világviszonylatban is a legmagasabb elkövetési arányszámmal rendelkezik.

Brazília és egész Latin-Amerika számára egyre súlyosabb kihívást jelent a szervezett bűnözés, a társadalmi erőszak mértékének növekedése, valamint a könnyűfegyverek rendkívüli elterjedése. Az állami köteléken kívüli csoportok (gerillacsapatok, drogdílerek, bandák) széles köre jut könnyűfegyverekhez a feketepiacon. Az utcai erőszak egyik forrása a bandaháborúk, amely Brazíliára (Salvador, Honduras és Guatemala mellett) fokozottan jellemző. 2014-ben – abban az évben, amelyben Brazília elnyerte a 2016-os nyári Olimpiai Játékok rendezésének jogát – összesen 58 559 ember vesztette életét erőszakos bűncselekményt áldozataként. Ez naponta 160 halálesetet jelent az egész ország területét és népességét tekintve. Több mint kétezer ember rablótámadás közben hunyt el, a felmérés szerint pedig a rendőrök által okozott halálesetek száma második helyen áll a halálozási okok listáján. A második legtöbb bűncselekmény Rio de Janeiro államban volt, ahol az olimpiai város is található. Itt ugyan 13,3%-kal kevesebb volt az erőszakos halálesetek száma, mint 2013-ban, de még így is 5719 főre rúgott.

Börtönállapotok

Rio de Janeiro vezetése 2008-ban indított harcot a favelák kábítószer-kereskedelme ellen. Csaknem negyven speciális rendőrségi egységet állítottak fel. Ezek razziáznak a nyomornegyedekben, ahol több mint másfél millió ember él, és amelyekben harminc éve uralkodnak a drogbárók. Habár működésük nem minden tekintetben kritikamentes, az igazságszolgáltatás feladata, hogy egyértelműsítsék a bűncselekmények listáját, fejlesszék a rendőrségi vizsgálatok, nyomozások menetét, és megfelelően szankcionáját az elkapott bűnelkövetőket.

Az elnök, Dilma Rousseff nyilatkozatában elmondta, az olimpia sikeressége a szervezés hatékonyságán, valamint a biztonság kifogástalanságán áll vagy bukik majd. A probléma az, hogy még ha sikerül is elérni a rendkívül hatékony igazságszolgáltatást, és felszámolni – de legalább is jelentősen visszaszorítani – a bűnözést az országban; akkor felmerül a brazíliai börtönök túlzsúfoltságának kérdése, amely további rendkívüli horderejű intézkedéseket kíván. A brazil börtönökben ugyan is szintén az erőszak és a bandák uralkodnak. Az egyik legkeményebb körülményekkel rendelkező büntetés-végrehajtási intézet a Pedrinhas, ahol az őrök csőre töltött puskákkal járőröznek, és ahol nem ritkák a lefejezések és a csonkítások.

A Paraná állambeli Londrina börtönben pedig a héten lázadás tört ki, amely során a felkelők tíz rabtársukat túszként tartják fogva. A lázadó rabok még nem közöltek semmilyen listát a követeléseikről, viszont a felkelésnek már több sebesültje van. Egy emberi jogi szervezet szerint nemrég a börtön embertelen körülményeiről tettek panaszt a fogva tartottak, az említett szervezet szerint a Londrina-ban 1140 személy raboskodik, míg az épület kapacitása csak 928 fő elhelyezését teszi lehetővé.

Gál Jolán

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »