Véget érhet az amerikai embargó Kubában

Penny Pritzker amerikai kereskedelmi miniszter az embargóval kapcsolatos fejlemények megvitatása érdekében utazott Kubába – írja a BBC.

Tavaly jelentette be az Egyesült Államok és Kuba, hogy helyreállítják kétoldalú kapcsolataikat, Barack Obama pedig azóta igyekszik elérni, hogy a korlátozásokat megszüntessék, ehhez azonban szükséges republikánus többség beleegyezése is a Kongresszusban.

Penny Pritzker a legmagasabb rangú amerikai tisztviselő, aki ellátogatott Kubába amióta John Kerry amerikai külügyminiszter tavaly újra megnyitotta az amerikai nagykövetséget Havannában. Utazásának célja, hogy kubai kollégájával megtárgyalják az USA-ban az embargó hatásainak enyhítése érdekében elfogadott intézkedések hatásait.

Havannába érkezését követően Pritzker meglátogatta a fővároshoz közel fekvő Mariel kikötőt, amelynek környékét különleges gazdasági övezetté nyilvánították, ami egyébként brazil fejlesztési kölcsönnel és vállalati részvétellel valósult meg, és egyértelmű célja, hogy Miami versenytársaként a térségben áthaladó hajóforgalom csomópontjává váljon. A körülötte kialakított ipari zónától pedig a feldolgozóipari befektetések növekedését várja a kubai vezetés.

Lassú változások

Az Egyesült Államok néhány hete jelentette be azokat az intézkedéseket, melyeknek célja a kereskedelem ösztönzése, amíg az embargó nincs teljes egészében megszüntetve.

Az amerikai hatóság bejelentették, hogy a törvény immár nem tiltja az amerikai vállalatoknak a kubai telephelyek létrehozását. Ehhez azonban szükséges az is, hogy a kubai kormány megszüntesse az ezzel kapcsolatos bürokratikus és jogi akadályokat.  

Több területen engedik a kubai hatóságok a gyorsabb változást, míg az olyan kérdésekben, mint az új polgári légiközlekedés szabályozása, a kompjáratok megindulása Florida és Kuba között vagy az internethez való szélesebb körű hozzáférés rendezése még mindig várat magára.

A múlt héten Barack Obama amerikai elnök és kubai kollégája, Raúl Castro az ENSZ Közgyűlés alkalmával folytatott megbeszéléseket a témával kapcsolatban. Castro elnök szerint a kapcsolatok teljes körű normalizálása csak akkor lehetséges, ha az Egyesült Államok teljesen megszünteti az embargót.

Az első amerikai gazdasági szankciót még az 1960-as évek elején vezették be a kubai rendszer ellehetetlenítése érdekében.

Berbás Péter

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »