Így vált nemzeti hőssé az ukrán pilótanő

Szeptember 28-án az ENSZ 70. közgyűlésével egyidejűleg Ukrajna is ünnepelt, de más okból: Nagyezsda Szavcsenkó, az illegális orosz határátlépéssel és két orosz újságíró halálával vádolt pilótanőt támogató napot tartottak.

Ilja Novikov, egy ukrán katona ügyvédjének Facebook oldalán megjelent információ alapján ettől az évtől kezdve szeptember 28-a Nadja Szavcsenko támogatásának világnapja. Konkrét elképzelés nincs, az esemény kötetlen, mindenki úgy ,,ünnepel” ahogy akar, és ahogy megfelelőnek találja. Az akcióhoz már több nemzet is csatlakozott: Olaszország, Lettország és Lengyelország, de a budapesti ukrán nagykövetség előtt is Szavcsenko támogatására kisebb csoportosulás jött össze a hétfői nap folyamán.

Szavcsenko még 2014-ben önként lépett be a Kijevet szolgáló, kegyetlenségeiről elhíresült Adjar zászlóaljba. Neve akkor lett közismert, amikor állítólag a Luhanszk megyében tartózkodó Rosszija stáb tagjainak tartózkodási helyét kiadta az ukrán fegyvereseknek, akik aztán akcióba léptek és többek között két orosz újságíró halálát okozták. 

Szavcsenkót nem csak a halálesetek, hanem illegális ukrán-orosz határátlépés bűntettével is vádolják, és az előzetes donyecki meghallgatások alapján akár 25 évi börtönbüntetést is kaphat – tudósította a TASZSZ orosz hírügynökség.

A körülmények korántsem tisztázottak annak tekintetében, hogy Szavcsenkó életében először hogyan került Oroszországba, és van ott immáron több, mint egy éve. Ukrán álláspont szerint orosz különleges alakulatok rabolták el az ukrán katonanőt, míg az orosz nyomozó bizottság ezt hamis információként kezeli és kitart az illegális határátlépés bűntette mellett.

A Maidan24 információi alapján viszont oroszellenes terroristák videofelvétellel is rendelkeznek az emberrablásról, ezen kívül az oroszok koholt vádjai elleni fellépést sürgetik. Az orosz nyomozóbizottság elnöke, Vlagyimir Markin állítása szerint Szavcsenkó jogait teljes mértékig biztosítják, de az ügyvédek a bűnrészesség ellen nem találnak érveket és az ügyet politikai célokra használják.

A fogvatartás és az első vallomástételek körülményei korábban a jogszerűséget mellőzték, ugyanis a források szerint a kihallgatások egy szállodában kezdődtek ügyvéd jelenléte nélkül. Későbbiekben az ukrán konzul, Gennagyij Bershalenko kilencszer kérvényezte a kapcsolatba lépés lehetőségét a vádlottal, melyet az oroszok elutasítottak. Később végül a tizedik alkalommal sikerült találkozniuk az Európai Emberi Jogok Bírósága és Mark Fejgin ügyvéd együttes közbenjárásának köszönhetően. Az első hivatalos zárt tárgyalás 2014. július 2-án a vádlott jelenléte nélkül zajlott le egy, az oroszok által biztosított védőügyvéd, Nyikolaj Suzlenko képviseletével, mely a pártatlanság globális kérdését alapjaiban megingatja, ezért később az Open Dialogue Fundation bízott meg három kiváló ügyvédet Szavcsenkó védelmére.  Az Európai Parlament 2015 májusi plenáris ülésén már Oroszországgal szembeni eljárás indítását és szankciókat helyeztek kilátásba, amennyiben az oroszok nem hajlandóak szabadon engedni Szavcsenkót. Az európai intézmény szerint Oroszországnak nincs jogi alapja, sem hatásköre az ukrán pilóta megvádolására és fogvatartására, sőt, az oroszokat a Genfi Egyezmény felrúgásával vádolják – írta az Interfax.

A szeptember 29-én tartott meghallgatáson Szavcsenkó vallomása szerint sem az újságírók meggyilkolásában, sem az illegális határátlépésben nem bűnös. Elmondása szerint sem a helyszínek, sem az időpontok nem egyeznek az orosz váddal, hiszen őt korábban fogták el, minthogy a katonákra tüzet nyitottak volna. Ezeken túl nem is azon a helyszínen tartózkodott, ahonnan láthatta volna az eseményeket. Mint kiderült, állítólag Szavcsenkó csak néhány nappal, orosz forrásból értesült az újságírók haláláról.

A bíróság dezinformálásában nem találja magát bűnösnek, hiszen a kérdéses információk ukrán hadititkokat tartalmaznak. ,,Nem kötelességem feltárni a hadititkokat, nem erre tanítottak” – mondta Szavcsenkó. A rosztovi bíróság a szeptember 22-i tárgyaláson 2016. január 16-ig hosszabbította meg fogvatartását. Függetlenül attól, hogy Szavcsenko bűnös-e, vagy sem, mivel ukrán állampolgár, az ügy nem az orosz hatóságokhoz tartozik – állította Mark Fejgin, a vádlott egyik ügyvédje.

Nagyezsda Szavcsenkót, pszichiátriai vizsgálatoknak vetették alá, mialatt éhségsztrájkolt és reménykedett a felmentésben, ám eközben életében fontos fordulópont következett be: politikus lett. A Verhovna Rada októberi listáján a Haza párt színeiben már nagy népszerűségnek örvendhetett, így a neve nem csak Ukrajnában, hanem mára külföldön is ismertté vált. Fogvatartása alatt egy könyvet is publikált, Az erős név Nagyezsda címmel, melyet első körben tízezer példányban ukránul adtak ki, de az orosz és angol fordítás is tervben van.

Kezdő politikusi pályáján, ugyan rácsok mögül, de sikeres propagandát folytat: ,,Harcolni fogok értetek, akárcsak magamért, a szabadságomért és a hazámért – Ukrajnáért” olvasható a politikussá avanzsált katona ügyvédje, Ilja Novikov közösségi oldalán közzétett születésnapi köszönőlevélben. A Novikovnak köszönhető Szavcsenkó nap kezdeményezés is megtalálta a célközönségét, mivel az ügy több ország és nemzetközi szervezet érdeklődését is elnyerte.

A Korrespondent hírportál információi alapján a 2015. október 1-jén lezajlott tárgyalás fordulatot hozott az eseményekben, hiszen az Oroszországi Föderáció Igazságügyi Minisztériuma megnevezte Szavcsenkó kiadatásának feltételeit. Egyre inkább úgy tűnik, hogy a nemzetközi nyomásnak köszönhetően a Szavcsenko-ügy Ukrajna számára akár kedvező kimenetellel is zárulhat, mint az olvasható Novikov blogbejegyzében: ,,ez még nem a történet vége, de a vég kezdete”. #FreeSavchenko

Szilágyi Balázs

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »