Híd: Az EU elleni óvásról tárgyalni kell a parlamentben

A vád értelmetlensége Bugár Béla, a Híd elnöke szerint már abból is nyilvánvaló, hogy az összes többi olyan tagállam, amely a kötelező kvóták ellen szavazott, elállt ettől a lépéstől. Szlovákia magára maradt. Az Új Szó összefoglalóját idézzük.

A Híd rossz lépésnek tartja a kormány azon döntését, miszerint óvást nyújt be az Európai Bizottság eljárása ellen. „Ezt a döntést Robert Fico megszokott politikája folytatásának tekintem, mivel mindig szüksége van valamilyen ellenségre, aki elől megvédi Szlovákiát,” jelentette ki Bugár Béla. Véleménye szerint Fico a nyilvánosság szemében ellenséggé akarja tenni az EU-t, amelynek egyébként viszont továbbra is tagjai szeretnénk maradni. A Híd ezt komoly problémának tartja.

Bugár szerint ma már nem a kvótákról van szó, amelyeket egyébként a Híd is kétszer elutasított. „A kvótákkal több ország nem értett egyet, azonban az EU-val szembeni ellenséges és hisztérikus hozzáállásnál ma már egyedül csak Robert Fico maradt meg,“ mondta Bugár Béla. Szerinte innentől már Szlovákia az EU-hoz fűződő kapcsolatáról és a közös perspektívákról kell elgondolkodnunk. „Az, ha kijelentéseik miatt kizárják a Smert a szocialista pártok európai platformjából csakis az ő gondjuk lesz, de az, hogy ezek a kijelentések egyben veszélyeztetik Szlovákia nemzetközi pozícióját is, már mindnyájunkat érint,“ tette hozzá a Híd elnöke.

Fico azon érvelése, hogy nincs szüksége a parlament felhatalmazására az óváshoz, Bugár szerint csak egy gyenge kifogás. „A kvóták elutasításához sem volt szükséges a parlament hozzájárulása, azzal mégis kétszer foglalkozott a parlament. Ez azt bizonyítja, hogy Fico csak akkor használja ki a parlamentet, amikor szüksége van rá,“ mutatott rá Bugár Béla Fico visszás hozzáállására.

A Híd elnökének ezért meggyőződése, hogy az EU elleni óvást a parlamentben kell megtárgyalni. „Ezért kérni fogom a házelnököt, hogy ezt a pontot is sorolja be a parlament tárgyalási rendjébe. A miniszterelnöknek kell annyi bátorságot merítenie, hogy ezt a komoly lépést meg tudja védeni a képviselők és a polgárok előtt is,“ tette hozzá Bugár Béla.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »