Menekültválság: helyreállt a forgalom a szerb határokon

Helyreállt a forgalom a szerb-horvát és a szerb-magyar határon, a nyitva tartó átkelőhelyeken zavartalan a közlekedés.

A szerbiai határőrség információi szerint a szerb-horvát határszakasz nyolc átkelője közül hármat lehet használni, ennyit nyitottak meg a horvát hatóságok. A Gombos-Erdőd (Bogojevo-Erdut) és a Sid-Tovarnik átkelőnél nem kell hosszabb várakozásra számítani, míg a Belgrádot Zágrábbal összekötő E70-es autópályán fekvő Batrovci-Bajakovo átkelőnél a személyforgalom zavartalan, a kamionoknak viszont körülbelül 90 percet kell várakozniuk Szerbia felől.

Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök vasárnap kijelentette, hogy a horvát-szerb határzár miatt kialakult diplomáciai feszültségek ideje alatt csak egyszer beszélt horvát kollégájával, ám arra törekszik, hogy helyreálljon a kapcsolata Zoran Milanoviccsal. A szerb kormányfő azt üzente a horvát kormánynak: végezzék a saját munkájukat, és Szerbia is azt teszi. „Foglalkozzanak a saját országukkal, csak hagyják Szerbiát békén, ne legyen Szerbia a választási kampány fő országa és célpontja” – fogalmazott Aleksandar Vucic a szerbiai közszolgálati televízió beszámolója szerint.

Kiemelte, hogy amennyiben a határok ismételt lezárására vonatkozó horvát fenyegetések megvalósulnak, Szerbia akkor is felelősségteljesen fog viselkedni, hiszen egyszer már bebizonyította, hogy képes megóvni a szerb érdekeket, és Horvátország meg is nyitotta újra a határt.

A migránsválsággal összefüggésben lezárt horvát határátkelőhelyek megnyitásának várható időpontjáról egyelőre nem közöltek információt a hatóságok. A szerb-horvát határra azonban továbbra is naponta több ezren érkeznek, és a tömegnek utánpótlása is van, a szerb-macedón határon fekvő Presevóban naponta 2-3 ezer újabb migránsról számolnak be a helyi szervezetek.

A szerb-magyar határon is zavartalan a forgalom, a kamionosoknak sem kell 30 percnél tovább várakozniuk sem a Kelebia-Tompa, sem a Horgos-Röszke átkelőhelynél.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »