Diplomáciai fordulat Venezuela és Kolumbia között

Nicolás Maduro venezuelai elnök és kolumbiai kollégája, José Manuel Santos hétfőn Quitóban találkozott, a határválság rendezése érdekében, melynek eredményeként, a két ország helyreállította diplomáciai kapcsolatát; így visszatérhettek állomásaikra a válság következtében hazarendelt nagykövetek.

Ez egyike volt a testvériség jegyében megrendezett találkozón elfogadott hét pontnak, amiben többek között a határ menti helyzet alapos kivizsgálása és normalizálása, valamint a két ország közötti párbeszéd erősítése is szerepel. Az Ecuador és Uruguay által kezdeményezett elnöki szintű egyeztetés azt az elharapódzó feszültséget volt hivatott feloldani, mely a mintegy egy hónapja tartó határzárra és a Venezuelában illegálisan tartózkodó kolumbiak visszatoloncolására vezethető vissza, amit más komoly, határon átnyúló problémák előznek meg.

Maduro elnök a Kolumbiából átgyűrűzű problémákat – így a fegyver- drog és élelmiszer csempészet, a paramilitáris csoportok által folytatott bűnügyi tevékenységek és az illegális bevándorlás – tette felelőssé a válsághelyzetért. A határátkelők lezárását pedig azzal indokolta, hogy ez egy szükséges lépés a kolumbiai fegyveres csoportok elleni harcban, ami a venezuelai gazdasági válság, és megnövekedett bűnözés fő okozója. Ez, valamint a kolumbiai bevándorlók kiutasítása az országból egy szélesebb politikai kampány része, aminek célja Venezuela megtisztítása a paramilitáris csoportok jelenlététől. A BBC Mundo azonban több olyan esetről is beszámolt, melyben e csoportok kötelékébe nem tartozó kolumbiai állampolgárok is a tisztogatások áldozataivá váltak.

Santos elnök amellett, hogy nem ismerte el Maduro álláspontját, az ügyben érintett kolumbiai polgárok emberi jogainak sérülését nehezményezte, majd kijelentette, hogy a Venezuela által korábban elrendelt szükségállapot nem szolgálhat elfogadható ürügyként e jogok korlátozásához.

Táchira tartomány korábbi kormányzója, César Perez Vivas azonban megerősítette az instabil kolumbiai belpolitia negatív hatását Venezuelára nézve, ugyanakkor azt is hozzátette, hogy az ország jelenlegi helyzetéhez, az ezeket a kihívásokat nem megfelelően kezelő kormányzati politika is nagyban hozzájárul. Vivas szerint a határ lezárása nem oldja meg a válságot, csupán egy látványintézkedés, ami a decemberi választási kampányt készíti elő egy közös ellenségkép kialakításával.

A találkozót mindkét államfő sikeresként értékelte. Míg Maduro a béke győzedelméről beszélt, addig Santos az együttműködés hatékonyságát hangsúlyozta. Elmondásuk szerint a megbeszélés nyílt és őszinte hagnvételben zajlott, amit kölcsönös tisztelet jellemzett. A találkozó nemcsak a két országra nézve jelentett előrelépést, hanem az egész kontinensre nézve is – jelentette ki Tabaré Vázquez, uruguayi elnök. Habár a lezárt határátkelőket nem nyitották meg, Santos elnök a vizsgálatok megkezdéséről biztosította a nyilvánosságot. A határválság jövőbeni alakulása pedig további, a tervek szerint intenzív, egyeztetés tárgyát képezi.

Deák Alexandra

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »