Latin-Amerika tarol az őszi konferenciaszezonban

Idén ősszel egymást érik a Latin-Amerikával kapcsolatos konferenciák, úgy tűnik, a kormány déli nyitással kapcsolatos stratégiája a tudományos életet is felpezsdítette.

Az őszi sorozatot a Közgázon szervezett „Latin-Amerika válságtól válságig” című konferencia nyitja, amely alkalmával számos neves hazai egyetem tanárai, kutatói, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium munkatársai tartanak előadást a latin-amerikai gazdaságtörténet fontos epizódjairól.

A régió 1910-2015. közötti gazdaságtörténetébe pénteken kaphatnak betekintést az érdeklődők. Az első blokk a XX. század hajnalán megélt válság jellemzőit mutatja be Brazília, Chile, Bolívia, valamint Costa Rica példáján keresztül, míg a második panel a 2008-ban kezdődött válság hatásait és a jelenlegi gazdasági kilátásokat vizsgálja. A konferencia programja ide kattintva tekinthető meg.

Október 2-3-án a  Fiatal Írók Szövetségének szervezésében kerül sor egy kétnapos „minikonferenciára”, amelynek az Ellátó Kert biztosítja a helyszínt. A latin-amerikai kultúrát népszerűsítő kétnapos eseményen délután 16 órától egészen este 21 óráig előadásokra, kerekasztal-beszélgetésekre (könyvbemutatókra, gasztroprogramokra, filmvetítésre, performanszra, műfordító műhelyre, stb.) kerül majd sor.

Október 12-13-án pedig az ELTE ad otthont a második Brazília Szimpóziumnak. Az Egyetem Brazil Kutatások Központja  a Luzitanisták Nemzetközi Szövetségével együtt  szervezi a multidiszciplináris konferenciát, amelyen neves európai és dél-amerikai kutatók tartanak előadást Latin-Amerika legnagyobb államáról.

Valamelyest kilóg a sorból, hiszen nem kifejezetten tudományos konferencia, mégis meg kell említenünk, hogy hosszú halogatás után (ugyanis az első, 2012. évi konferencia szándéka szerint minden évben sor került volna a kétoldalú üzletfejlesztést támogató eseményre) végre megrendezésre kerül a II. Magyarország-Latin-Amerika Fórum október 15-16-án, a Külgazdasági és Külügyminisztérium szervezésében.

November 5-én pedig immár angol nyelvű, a latin-amerikai és kelet-európai régiót összehasonlító II. LatinEast konferenciára kerül sor „Public policies for social inclusion in Latin America and Eastern Europe” címmel, ismét a Budapesti Corvinus Egyetemen, a Karl Polanyi Center szervezésében. A címéből adódóan a konferencia azon közpolitikákat elemzi majd, amelyek a társadalmi felzárkóztatást és bevonást ösztönzik.

Café y mate

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »