A menekültek összehozták a szlovák és a magyar szélsőjobbot

Marian Kotleba vezette Mi Szlovákiánk Néppárt szimpatizánsai szombaton Bősön tüntettek, ahová megérkeztek az első menedékkérők az ausztriai menekülttáborból – adta hírül az Új Szó. A szlovák szélsőségesekhez csatlakoztak a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom és a Priama demokrácia képviselői is.

Kotleba beszédében Magyarországot dicsérte, mivel szerinte példásan kezeli a menekültproblémát. Robert Kaliňák belügyminiszternek megköszönte, hogy elég rendőrt küldött Bősre. A tüntetés résztvevői csatlakozhattak a párt petíciójához, melyben elutasítják a menekültek befogadását -írja az Új Szó.  A pártok és szervezetek szimpatizánsai mellett mintegy ötven bősi lakos is megjelent a kultúrház mellett, többségük egyetért Kotlebáék követeléseivel. A menekülttábor bejáratait rendőrök őrzik, a nacionalisták este 20:00-ig  nem vonultak ki a táborhoz. Csak a HVIM tagjai jelentek meg a bősi épületkomplexumnál.

A tüntetés maga délután 16:00-kor kezdődött. Marián Kotleba beszédét Szaniszló Istvan tolmácsolta. Kotleba leszögezte, hogy a mai akció nem a szlovákok és a magyarok viszonyáról szól. Céljuk, hogy tamogassák a bősieket.

Radovan Hrádek ugyvéd helyi lakosként szólalt fel a tüntetésen a menekültek ellen.

Megjöttek a vármegyések is

Délután a Hatvannégy Vármegye és a Priama demokrácia képviselői is megérkeztek, és csatlakoztak a mintegy ötven Mi Szlovákiánk Néppárt-szimpatizánshoz.

A kultúrház környékén mintegy harminc rendőr várta a tüntetőket. A rendőrök nem zárták le a falut.

Délután még nyugalom volt

A lap tudósítása szerint kora délután a tábor bejáratánál csak néhány rendőr posztolt. Pénteken délelőtt több menekült besétált a községbe.

Kotlebáék már szeptember 1-én is tüntettek volna Bősön, de nem kaptak engedélyt és nem jutottak be a faluba. Fenes Iván, Bős polgármestere akkor felszólította a lakosokat, hogy ne vegyenek részt a demonstráción, most nem kaptak hasonló „útmutatást”. Egyelőre az is kérdéses, hogy megvalósul-e a tüntetés, mert a párt nem értesítette időben az önkormányzatot.

Az Új Szó munkatársai pénteken megpróbáltak kapcsolatba lépnin az önkormányzattal., de hiába hívták a polgármestert és a községi hivatal illetékeseit, nem sikerült őket elérnünk.

Martina Kredatusová, a Nagyszombati Kerületi Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, a rendőrség mindig ügyel a közrendre, ez szombaton sem lesz másként. Jakus Zoltántól, a  tábor megnyitását ellenző aláírásgyűjtés szervezőjétől a lap megtudta, több bősi jelezte, hogy részt vesz a négy órára meghirdetett tüntetésen.

Új Szó / Bumm.sk

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »