Nincs szükség újabb mozgósítási hullámra Ukrajnában

Ukrajna védelmi minisztere szerint jelenleg nincs szükség újabb mozgósítási hullámra.

Az ukrán védelmi miniszter, Sztepan Poltorak a helyzet alakulásától teszi függővé, kellesz-e újabb mobilizációt végrehajtani Ukrajnában. Elmondása szerint a jelenlegi katonai források elegendőek, viszont hozzátette, reméli jövőre a költségvetés több szerződéses katona bevonására ad lehetőséget – írja az UNIAN hírügynökség.

A védelmi miniszter elmondta, elegendő személy tartózkodik a terrorellenes műveletek területén, ahhoz, hogy kézben tudják tartani a helyzetet. Folyamatos a katonák kiképzése, folynak a hadgyakorlatok, szinte minden kiképzőközpont megtelt Ukrajnában – mondta Poltorak.

Petro Porosenko ukrán elnök kizárta annak lehetőségét, hogy a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus rendezését célzó minszki folyamatot meghosszabbítsák a jövő évre.

Porosenko pénteken Kijevben a Jaltai Európai Stratégia (YES) elnevezésű nemzetközi fórumon bejelentette: arra kérte a kelet-ukrajnai válság rendezésére létrehozott összekötő csoportban Kijevet képviselő Leonyid Kucsma volt államfőt, hogy vonja vissza azt a nyilatkozatát, amely szerint a minszki folyamat a jövő évre meghosszabbítható.

A háromoldalú minszki csoport ukrajnai képviselője, Leonyid Kucsma a minap az Interfax Ukrainának adott interjújában kifejtette, hogy az első minszki megállapodások nélkül Ukrajna veszteségei a mai napra már sokkal nagyobbak lennének: „Néhány patrióta azt állítja, hogy ha a Minszk-II nem ment volna végbe, Ukrajna már régen felszabadította volna a donbászi területet. Az én válaszom erre pedig az, hogy aki ilyet állít, valószínűleg megfeledkezett Ilovajszkról és Debalcevóról, megfeledkezett arról, hogy országunk milyen feltételek mellett írta alá az egyezményeket.”

Kárpátinfo.net

Friss hírek