Robert Fico ismét elutasította a kvótákat

A szlovák miniszterelnök szerdán ismét elutasította a kötelező menekültbefogadási kvótákat, és kijelentette, üdvözölné, ha az ügyben „megszűnne a moralizálás a négy visegrádi ország címére”.

„Ha valakinek más a véleménye, az nem jelenti azt, hogy kárhozatra kell ítélni. Az Európai Unióban nem lehet érvényes az az elv, hogy aki nincs velünk, az ellenünk van. Tiszteletben kell tartani más véleményeket is, és olyan megoldást kell találni, amely mindenki számára előnyös lesz” – jelentette ki Robert Fico a szlovák kormány szerdai ülése után Pozsonyban.

Fico Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének szerdán Strasbourgban elhangzott beszédére reagált, aki ismertette a testület új javaslatát, miszerint az EU-tagállamoknak 160 ezer menekültet kellene befogadnia a három legnagyobb migrációs nyomásnak kitett tagországtól, Olaszországtól, Görögországtól és Magyarországtól. A V4-ek országai a menekültek kötelező befogadási kvótáit egyaránt elutasítják.

Szlovákia azt követeli – fejtette ki a kormányfő – hogy egy ilyen fontos döntést az összes tagállam teljes egyetértésével hozzanak meg. Amennyiben ez nem lehetséges, új megoldást kell keresni.

„Az azonban nem megy, hogy valaki előre bejelent valamilyen eredményt, és aztán a többiek alkalmazkodjanak. Nem az Európai Bizottságnak, hanem az Európai Tanácsnak kellene dönteni konszenzussal” – hangsúlyozta Robert Fico.

Úgy vélekedett, hogy egy szuverén államnak ilyen komoly ügyben nem lehet diktálni. „A kvóták irracionálisak, nem oldanak meg semmit” – jelentette ki.

Robert Fico megismételte korábbi kijelentését, miszerint Szlovákiában leginkább a szír keresztények tudnának integrálódni a társadalomba. Egy muzulmán integrációját azonban a szlovák miniszterelnök „el sem tudja képzelni”, mert ahhoz szerinte nincs meg a megfelelő családi és társadalmi háttér.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »