Nagy jelentőségű papírt írt alá a Gazprom

Aláírták az Északi Áramlat 2-projekt részvényesi megállapodását az érintett hat cég vezetői pénteken Vlagyivosztokban, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnök részvételével nagyszabású nemzetközi gazdasági tanácskozáson tekintik át a Távol-Kelet fejlesztésének lehetőségeit.

A pénteken aláírt részvényesi megállapodás értelmében a hat érintett cég közös céget hoz létre New European Pipeline AG néven, amelynek feladata az új csővezetékek kiépítése lesz. A Gazprom 51 százalékos, az E.On, Shell, az OMV és BASF–Wintershall 10-10, az Engie pedig 9 százalékos részesedéssel bír az új projekttársaságban – tudatta a Gazprom.

Európa gázszükségletének mintegy harmada származik Oroszországból. Az Európába irányuló orosz földgáznak körülbelül harmada Ukrajnán keresztül jut el a célországokba. Az orosz–ukrán konfliktus miatt Oroszország igyekszik kiváltani ezt az útvonalat új vezetékek megépítésével.

A Gazprom becslései szerint az Északi Áramlat harmadik és negyedik ágának megépítése 11 milliárd dollárba kerülhet, a szállítás pedig 2019 végén kezdődhet el rajtuk.

A Gazprom és az OMV vezetői pénteken aláírtak egy együttműködési megállapodást, amelynek alapján az osztrák cég eszközcserével venne részt oroszországi olaj- és gázmezők fejlesztésében. Emellett – piaci meglepetést keltve – a Gazprom megállapodott a BASF-fel, a világ legnagyobb vegyipari konszernjével is egy eszközcseréről. Ennek értelmében a német vállalat átadja gázkereskedelmi és tárolási eszközeit az orosz társaságnak, cserébe nagyobb részesedést kap szibériai gázmezőkben.

MTI / Kárpátinfo.net

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »