Hamarosan jön az áfacsökkentés

A román szenátus után csütörtökön a képviselőház is elfogadta az új adótörvénykönyvet. A jogszabály ellen csak nyolc politikus szavazott, öten tartózkodtak. Az államfő hamarosan kihirdeti a törvényt.

Mint ismert, a parlament már a tavaszi ülésszak végén elfogadta a kormány által javasolt adótörvénykönyv tervezetét, ám Klaus Johannis államfő kifogásokat emelt, és alkotmányos jogával élve visszaküldte a jogszabályt a honatyáknak.

A parlamenti pártok részben megszívlelték az államfőnek azt az aggodalmát, hogy az adótörvénykönyvnek a tavaszi ülésszak végén elfogadott változata veszélyezteti Románia gazdasági makrostabilitását. A pártok előbb szakértői, majd vezetői szinten egyeztettek, és a következőkben állapodtak meg az őszi ülésszak előtt:

  • a hozzáadottérték-adó (TVA-áfa) 2016. január elsejétől 20 százalékra, 2017. január elsejétől 19 százalékra csökken
  • az üzemanyagok 7 eurócentes, pótlólagos jövedéki adóját nem 2016. január elsejétől, hanem 2017. január elsejétől törlik el
  • az úgynevezett oszlopadót is csak 2017. január elsejétől törlik el, a mezőgazdasági létesítményekre azonban jövőre már  nem alkalmazzák
  • az osztalékadót csak 2017. január elsejétől csökkentik a jelenlegi 16 százalékról 5 százalékra
  • a társadalombiztosítási hozzájárulásnak csak 2017. január elsejétől szabnak felső értéket

A szenátus kedden, a képviselőház pedig csütörtökön a fenti módosításokkal fogadták el az adótörvénykönyvet. Az államfő másodszor már nem utasíthatja el a jogszabály kihirdetését.

Kitekintő / Maszol.ro

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »