Megkezdi a honosítási ügyintézést az RMDSZ alapítványa

Szeptembertől megkezdi működését a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által korábban létrehozott Eurotrans Alapítvány, amely a visszahonosítással kapcsolatos ügyintézésben segíti az erdélyi magyarokat – derült ki az RMDSZ keddi hírleveléből.

Az adminisztratív és logisztikai előkészületek nyomán az Eurotrans Alapítvány 19 területi irodájában 70 alkalmazott segíti ezentúl az érdeklődőket a magyar állampolgárság megszerzésében.

Az Eurotrans Alapítvány februárban írt alá megállapodást a Miniszterelnökség, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium képviselőivel Budapesten, azzal a céllal, hogy minél több igénylő számára megkönnyítsék a honosítási ügyintézést Erdélyben. A megállapodás gyakorlatilag intézményesítette a felek közötti kapcsolatot, hiszen az RMDSZ területi szervezetei eddig is aktívan részt vettek a könnyített honosítás lebonyolításában – emlékeztet a szövetség hírlevele.

Nagy Zoltán Levente, az Eurotrans Alapítvány elnöke elmondta: minél több településre el akarnak jutni, ennek érdekében a területi irodák munkatársai hetente két kiszállást szerveznek, gyakorlatilag „házhoz mennek”, hogy azok számára is hozzáférhetővé tegyék a könnyített honosítást, akiknek eddig nem volt lehetőségük ezt kérvényezni.

Az Eurotrans Alapítvány által biztosított szolgáltatások teljes mértékben ingyenesek, beleértve a fordítási költségeket is. A területi irodáik munkatársai meghatározott program szerint, előre meghirdetett helyszíneken végzik munkájukat, amelyekről előzetesen értesítik az adott települések lakosságát.

A feladat ellátásához az Eurotrans Alapítvány anyagi támogatást is kapott a magyar kormánytól – közölte az RMDSZ.

Az erdélyi magyarok kedvezményes honosításában korábban a magyar kormány partnere kizárólag az RMDSZ ellenzékének számító Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) volt, amely a demokráciaközpontoknak elnevezett irodahálózatán keresztül nyújtott segítséget a magyar állampolgárságot igénylő erdélyi magyaroknak a szükséges dokumentáció összeállításában.

Kitekintő / MTI

Friss hírek