Romániában kiakadtak a székelyudvarhelyi „magyar” rendőrautó miatt

Napok óta terjed a Facebook román nyelvű felhasználói közösségében egy felvétel a székelyudvarhelyi helyi rendőrség egyik járművéről. A fotót felháborodott kommentek kísérik a közösségi oldalon.

A kép megosztói azon akadtak ki, hogy a helyi rendőrség autóján az intézmény neve magyarul is szerepel. „Ha megállít egy ilyen járőrautó az utcán, nem is tudod hirtelen, hogy milyen országban van” – így hangzik az egyik legenyhébb kommentár. Mások a magyar feliratot jóváhagyó illetékesek fejét követelik.

A fotót szombaton a román média is átvette. Rábukkantuk többek között a Gândul, az Evenimentul zilei, a Cancan és a hírtévék nagy látogatottságú internetes oldalán is. A Realitatea Tv volt az egyetlen, amely a felvételről szóló hírében megemlíti: nem belügyminisztériumi járműről, hanem az önkormányzatnak alárendelt intézményről van szó, és a helyhatósági törvény értelmében a székelyudvarhelyiek jogszerűen jártak el, amikor magyarul is feltüntették a gépkocsin az intézmény nevét.

A fotó szombaton a magyarellenességéről elhíresült Dan Tănasăhoz is eljutott, aki emiatt Hargita megye prefektusának fejét követeli blogján. Szerinte egyértelmű a törvényszegés, ugyanis precedens értékű bírósági ítélet született arról, hogy kétnyelvű feliratozás esetén a magyar nyelvű feliratot a román alá kell helyezni.

Kitekintő / Maszol.ro

Friss hírek