Mellényzsebből kifizethetnék a román államadósságot

A Wal-Mart Stores áruházlánc tavalyi árbevétele több mint tízszer nagyobb a román állami költségvetésnél, az Exxon Mobil pedig a 2014-es nyereségéből kifizethette volna a teljes államadósságunkat.

Nyilvánosságra hozták a világ legnagyobb cégeinek 2014-es Fortune Global 500 rangsorát. A listát az amerikai Wal-Mart Stores áruházlánc vezeti 485,6 milliárd dolláros forgalommal és 16,3 milliárdos nyereséggel. A következő öt pozíciót kőolajipari cégek foglalják el: a kínai Sinopec Group, a holland Royal Dutch Shell, a szintén kínai China National Petroleum, az amerikai Exxon Mobil és a brit BP.

Az első tízbe két autógyártó került be, a Volkswagen és a Toyota, amelyek 268,6, illetve 247,7 milliárd dolláros forgalmat bonyolítottak a tavalyi évben. A listavezető vállalatok méretéről sokat elmond az a tény, hogy egy olyan óriás, mint a Ford csak 27., a BMW az 56., a Tesco a 62., az IBM a 82., a Microsoft a 92., míg a Coca-Cola a 232. Romániából és Magyarországról egyetlen egy cég sem került fel a toplistára. A közép-kelet-európai térséget a lengyel ipar zászlóshajója, a PKN Orlean kőolajipari vállalat képviseli, melynek 33,8 milliárd dolláros éves forgalma a 353. helyre volt jó.

Törpék a világszínpadon

A hazai gazdaság legnagyobb szereplője a Renault tulajdonában levő Automobile Dacia, amely tavaly 5,6 milliárd dolláros forgalom mellett 100 millió dollár nyereséget könyvelhetett el. Az itthoni élcsapatban az OMV Petrom, a Rompetrol Rafinare, a Kaufland, a British American Tobacco, a Petrotel-Lukoil, az E.ON, a Carrefour, a GDF Suez és a Romgaz szerepel még.

A honi gazdaság globális súlyáról sokat elmond, hogy a tíz legnagyobb romániai vállalat összesített forgalma 26,1 milliárd dollár, míg a Fortune Global 500 utolsó helyezettje egymaga 23 milliárdos forgalmat produkál. A tíz hazai piacvezető vállalat tavaly összesen 1 milliárd dollár körüli profitot termelt, ez 25 százaléka a Fortune Global 500 496. helyén álló Capital One Financial nyereségének.

Mesés profit

A világgazdaság behemótjai mellett nem csupán a térség vállalatai tűnnek törpének, hanem az országai is. Románia idei költségvetése mintegy 133 milliárd dollár, ami 7 százaléka a Wal-Mart Stores forgalmának. Magyarország 63 milliárd dolláros büdzséje is csak 13 százaléka a világ legnagyobb cége forgalmának. A német gazdaság Európa legnagyobbja, ennek ellenére a berlini államkassza bevételei is elmaradnak nem csak a Wal-Mart, de további hat cég forgalma mögött is. A német állam idén kb. 338 milliárd dollárból gazdálkodik, ami csak 70 milliárddal több, mint a legnagyobb német vállalat, a Volkswagen forgalma. Így nem is csoda, hogy a világ vezető cégeinek nem volna túl nagy falat a Görögországot fojtogató adósságállomány kifizetése sem.

A hellének adóssága jelenleg 315 milliárd euró, ami nem jelentene komoly érvágást a Fortune Global 500 listáján szereplő cégek részvényeseinek, lévén, hogy teljes tavalyi nyereségük 1.700 milliárd dollár volt, a 30 milliárd eurós román államadósság pedig igazán csak aprópénz a számukra. A rangsorban szereplő vállalatok világszerte 65 millió embert foglalkoztatnak, összesített forgalmuk 2014-ben 31 200 milliárd dollár volt.

Kitekintő / Maszol.ro

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »