Ismét vegyifegyverrel támadt az Iszlám Állam?

Újra vegyi fegyvereket használhatott az Iszlám Állam. Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) bejelentette, hogy egy valószínűleg  vegyi támadásban megsérült családot kellett ellátniuk. A család egy olyan térségből érkezett hozzájuk, ahol az épp Iszlám Állam más lázadókat támadott.

Az Orvosok Határok Nélkül keddi jelentése szerint két felnőttet, egy három éves és egy öt napos gyermeket kellett kezelniük múlthét pénteken, idézi a segélyszervezetet a Reuters. A sérültek egy az MSF által vezetett aleppói kórházban lettek ellátva.

Az MSF beszámolt arról, hogy a család egy órával a támadás után érkezett légzési nehézségekkel, begyulladt bőrrel, vörös szemekkel és kötőhártya-gyulladással. Három órával később már bőrük több helyen felhólyagosodott és a légzési nehézségeik is rosszabbodtak. A családot ezután egy másik kórházba szállították további kezelésre.

Az áldozatok az észak-aleppói Mareából érkeztek. Az Iszlám Állam fegyveresei itt nemrég újabb offenzívába kezdtek más lázadócsoportok ellen. Maera körülbelül egy hete súlyos bombázások alatt áll, az MSF által kezelt család beszámolója szerint házukat sárga füst lepte el egy pénteki találatot követően.

„Az MSF-nek nincsen laboratóriumi bizonyítéka, hogy bebizonyosítsa a tüneteik eredetét. Viszont, a páciensek klinikai tünetei, illetve azok változása és a páciensek beszámolója a mérgezés körülményeiről mind vegyi fegyverekkel való érintkezésre utalnak”, nyilatkozta Pablo Marco, a segélyszervezet szíriai program igazgatója a Reutersnek. Marco hozzátette, hogyha valójában vegyi támadás történt, akkor sem tudják bebizonyítani, hogy ki hajtotta végre.

Az elmúlt hónapokban több jelentés is érkezett ilyen támadásokról. A Bild augusztusban elején tett beszámolót egy a Kurd fővároshoz negyven kilométerre fekvő település elleni klórgáz támadásról.

Az Erbil közeli támadásoknál használt lőszerek vizsgálata vegyi anyagokat mutatott ki, nyilatkozta pénteken egy amerikai vezérezredes. Kevin Killea dandártábornok, az Iszlám Állam elleni akciók vezérkari főnöke szerint viszont egyelőre még nem tekinthető véglegesnek ez az eredmény és több vizsgálatnak kell majd alávetni a maradványokat.

A 2013. augusztusi több száz áldozatot követelő vegyi támadás után, amely során a feltehetően szíriai kormány erők szarin gázt vetettek be, az Asszad rezsim megegyezett az Egyesült Államokkal és Oroszországgal a vegyi fegyver készleteinek megsemmisítésében. A jelek most viszont arra mutathatnak, hogy ezt vagy nem sikerült teljességében végrehajtani, vagy a szélsőségesek más forrásokból jutottak akár tömegpusztító fegyverekhez is.

Vágner Krisztián

Friss hírek