Japán is tervezi visszatérését Iránba

Yamagiwa államtitkár látogatása után egyre több jel mutat arra, hogy Japán is az első gazdasági visszatérők között lehet, amint az Iránnal szemben még hatályban lévő szankciók feloldásra kerülnek.

A júliusi nukleáris megállapodás után Japán befektetési tárgyalások elindítását tervezi Iránnal, ugyanis az ázsiai ország nem akar lemaradni a nyugati befektetőktől, írja a Nikkei. A tervek szerint Tokió rögtön feloldja a Teheránt sújtó szankciókat, amint ezt a nyugati országok is megteszik. A Nikkei értesülései szerint Tokió azt reméli, hogy az eddigi nem nyilvános egyeztetések utat nyitottak a magasabb szintű tárgyalások elkezdéséhez a szankciók végeztével.

Japán szándékait jól mutatja, hogy augusztus elején Dashiro Yamagiwa, Japán gazdasági, kereskedelmi és ipari államtitkára háromnapos látogatást tett Teheránba, ahol többek között találkozott az iráni olajügyi, illetve ipari, bányászati és kereskedelmi miniszterekkel.

Yamagiwa mellett több mint húsz japán cég és bank képviselte magát. 2010-ig a kelet-ázsiai országnak részesedése volt a hatalmas Azadegan olajmezőben, ahova a szankciók végeztével most visszatérhetnek. A korlátozások előtt Irán a Japán olajimport több mint tíz százalékát tudta biztosítani, ám a szankciók után ez öt százalékra esett vissza.

Teherán szempontjából kedvező, hogy Japán az Iránból származó olajimportot a régi szintre szeretné visszatornászni. Valószínűsíthető, hogy az olajért cserébe Japán segít majd az iráni bankrendszer talpra állításában, amely így még több külföldi befektetőt vonzhat majd Iránba. A PressTV értesülései szerint, Valiollah Seif, az Iráni Központi Bank igazgatója már fel is vetette a japán bankszektor képviselőinek, hogy nyissanak képviseleteket Irán területén belül. 

„Az iráni és japán bankok már most tökéletes egyetértésben vannak egymással. Reméljük, hogy ezt a kapcsolatukat a jobban tudják majd fejleszteni, mint a múltban”, nyilatkozta Seif.

Az olaj- és bankszektorokon kívül a PressTV arról is ír, hogy a japán fémipar is élénken érdeklődik a perzsa országban rejlő lehetőségek után. A Kobe Steel és az állami Japán Olaj, Gáz és Fém Nemzeti Testület (JOGMEC) képviselői tárgyaltak Irán bányászati és bányaipari szektoráról. Irán többféle projekttel szolgálhat a japán cégek számára, mint például kutatómunkákkal, bányászattal és feldolgozással.

Bár mindkét fél bizakodónak tűnik, a Reuters információi szerint még nem történt konkrét előrelépés egy esetleges befektetési megállapodással kapcsolatban. Japán minisztériumi forrásokra hivatkozva, a Reuters azt állítja, hogy egyelőre még csak a későbbi tárgyalások előkészítése céljából utazott az államtitkár Iránba. A minisztériumi forrás ugyanakkor azt is hozzátette, hogy Yamigawa látogatásával próbálja Japán elkerülni, hogy az európai és amerikai cégek megelőzzék őket.

Múlt hónapban Irán közzétette a gazdasági rekonstrukciójának terveit, amelyben 2020-ig körülbelül 185 milliárd dollár értékű olaj- és gázipari beruházásnak van hely. Ez egyértelműen hatalmas befektetési lehetőséget jelent, amiből egy érdekelt sem akarhat majd kimaradni. Khamenei ajatollah hétfői szavai után viszont kérdéses, hogy Japánnak mennyire kell majd tartania az amerikai befektetők által nyújtott konkurenciától, hiszen Irán Legfőbb Vezetője kijelentette, hogy a megállapodás ellenére „nem lesz amerikai befolyás Iránban”.

Vágner Krisztián

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »