Jogról írogat a korrupcióval vádolt kormányfő

A nyilvánosság előtt folytat jogvitát a korrupcióellenes ügyészséggel (DNA) Victor Ponta román kormányfő, aki ellen okirat-hamisítás, pénzmosás és adócsalásban való bűnsegédlet gyanújával indítottak bűnvádi eljárást június elején.

A politikust szerdán harmadik alkalommal idézte be gyanúsítottként a DNA, ahol átadták neki az ügyében készült független könyvvizsgálat egy példányát. A vádhatóság később közölte: Ponta 2007-2008-ban valós munkavégzés nélkül vett fel több mint 180 ezer lejnyi (1 lej = 70 forint) ügyvédi honoráriumot Dan Sova szenátor cégétől, amely így több mint 51 ezer lejes kárt okozó adócsalást követett el.

Ponta egy Facebook-bejegyzésben manipulálásnak nevezte annak elhallgatását, hogy a Sova-féle cégtől kapott honoráriumért ő viszont 53 ezer lejt adózott, tehát a román államot szerinte nem érte kár. Bejegyzéséhez Ponta egy aláírásokat és pecséteket tartalmazó dokumentum fotóit mellékelte. A fotókon olvasható szövegrész szerint nem bizonyítható, hogy a gyanúsítottak (Ponta és Sova) ki akarták vonni magukat adókötelezettségeik teljesítése alól, hiszen együttesen több pénzt fizettek a költségvetésbe, mintha Ponta nem kapott volna pénzt a Sova-féle ügyvédi irodától.

A kormányfő nem kommentálta a DNA azon állítását, miszerint valós munkavégzés nélkül vett fel pénzt Sova-féle cégétől, és azt sem, hogy az összeg igazolásául állítólag beszámolókat hamisított, más ügyvédek tevékenységi beszámolóját lemásolva.

A DNA az Agerpres hírügynökséggel nem sokkal később közölte: a kormányfő nem a független könyvvizsgálat lapjairól, hanem egy Dan Sova által megbízott szakértő különvéleményéből publikált fotókat közölt közösségi oldalán, amelyek semmiképpen sem tükrözik a független könyvvizsgálat hivatalos következtetését.

A vádhatóság leszögezte, Pontát (a Sova által elkövetett) adócsalásban való bűnsegédlettel gyanúsítják, a jelentés pedig azt állapította meg, hogy ennek nyomán 51 ezer lejes kár érte az államot.

A korrupcióval gyanúsított Ponta ártatlannak mondja magát, és több ízben megerősítette: amíg élvezi a kormánykoalícióban részt vevő pártok támogatását, nem fog lemondani a miniszterelnöki tisztségről.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »