Izraelnek nincs stratégiája a Hezbollah legyőzésére

Hasszan Naszrallah, a Hezbollah libanoni síita terrorszervezet főtitkára rejtekhelyéről videóüzenetet küldött a 2006-os libanoni háború évfordulóján. „Izraelnek nincs stratégiája a Hezbollah legyőzésére”, dicsekedett a terrorista vezér.

Hasszan Naszrallah idén is beszédet mondott a 2006-os, második libanoni háború végének évfordulóján, amelyet Libanonban Izrael felett aratott „isteni győzelemként” tartanak számon. A terrorista vezér büszkén nyilatkozta, hogy a valódi katonai koncepció hiányát tükrözi az izraeli hadsereg új katonai stratégiája, amelyet Gadi Eisenkot, az izraeli hadsereg vezérkari főnöke előző nap hozott nyilvánosságra. „Az izraeli védelmi erőknek semmi esélye sincs a Hezbollah legyőzésére egy esetleges háborúban. Izrael most már tisztában van a Hezbollah elrettentő képességével”, állította a síita terrorszervezet főtitkára.

Eisenkot a szárazföldi erőkre támaszkodna az új háború során, amint a 2006-os libanoni háborúban is tette és kudarcot vallott. Naszrallah szerint az izraeli hadsereg semmi újat nem tudott felmutatni új stratégiájában és megfogadta, hogy újra megsemmisítő vereséget mér Izraelre. Úgy véli, hogy az izraeli légierő a stratégiában bevallotta, hogy önállóan nem képes legyőzni a Hezbollah harcosait. Izrael se légi, se szárazföldi úton nem tud eredményes lenni a terrorszervezet ellen, amely egy potenciális izraeli támadás esetén megerősíti Libanont és megsemmisíti az izraeli tankokat.

A Hezbollah főtitkára kiemelte, hogy Libanon megosztottsága ellenére győzelmet tudott magának kiharcolni 2006-ban, és feltette a költői kérdést, hogy mi lenne, ha egységesek lennének? Naszrallah tehát egységre szólította fel a libanoni népet az izraeli fenyegetéssel szemben.

A libanoni terrorszervezet befolyásos vezetőjének videóüzenetét pénteken kivetítették a libanoni háború egyik csatájának színhelyén összegyűlt tömegnek, akik a libanoni háborúban kilenc éve Izrael felett aratott győzelemre emlékeztek. Naszrallah fenyegető hangvételű beszédével tüzelte a libanoni tömegeket, akiknek azt harsogta, hogy a tűzszünet Libanon számára óriási győzelem volt, ami szertefoszlatta az izraeli reményeket, hogy elfoglalhatják Dél-Libanont és eljuthatnak a Litani-folyóig.

Korábban viszont Naszrallah már beismerte, hogy a Hezbollah egyedül képtelen lett volna legyőzni a zsidó államot. Júniusban ennek ellenére azzal fenyegetőzött, hogy milliókat kényszerítene lakhelyük elhagyására Izraelben, ha Izrael megtámadná Libanont. Mindezt azt követően nyilatkozta, hogy az izraeli hadsereg egyik katonatisztje arra figyelmeztetett, hogy Izrael kénytelen lenne polgári célpontokat támadni Libanonban egy jövőbeli Hezbollahhal kialakuló konfrontáció esetén.

Naszrallah a múlt hónapban közvetlenül kapcsolatba hozta a Hezbollah terrorszervezetet a palesztinok ügyével: „Irán összes ellenfele ellenzi Palesztinát is”, állította a Hezbollah főtitkára, aki hozzátette, hogy Irán az egyetlen ország, ami létében fenyegeti a zsidó államot. „Isten után Irán a szabad Palesztina egyetlen megmaradt reménye. Ha az Iráni Iszlám Köztársaság ellensége vagy, akkor Palesztina ellensége vagy“, vallja a Hezbollah vezetője.

Ibrahim al-Amin, a Hezbollahhoz kötődő al-Akhbar újság szerkesztője azt nyilatkozta, hogy „aki azt hiszi, hogy Irán kész abbahagyni az ellenálló mozgalmak anyagi támogatását a nukleáris megállapodást követően, az téved, hiszen Irán pont, hogy megnöveli ezek támogatását.”

Naszrallah a héten folytatott megbeszélést Mohammad Dzsavad Zarif iráni külügyminiszterrel Bejrútban. Irán a síita terrorszervezet legfőbb pártfogója.

Bihari Anna

Friss hírek