Khamenei: Hiába a megállapodás, nem lesz amerikai befolyás Iránban

Mint ahogyan azt tudni lehetett, a megállapodás miatt Washington és Teherán nem fog egymás karjaiba sietni. Khamenei ajatollah hétfőn kijelentette, hogy Irán nem fogja hagyni az Egyesült Államoknak, hogy kiterjessze befolyását az országra.

„Azt hitték, hogy ez a megállapodás – ami egyelőre még nem kapott zöld utat sem Iránban, sem az Egyesült Államokban – meg fogja nyitni Iránt a befolyásuknak”, idézte Irán Legfőbb Vezetőjét a Reuters. „Ezt az utat lezártuk és zárva is fogjuk tartani a jövőben is”, tette hozzá Khamenei.

Khamenei értelmezése szerint a nukleáris tárgyalásokon résztvevő „másik oldal”, azért ragaszkodott ennyire az egyezséghez, hogy utat találjanak az országba való beszivárgáshoz, olvasható az iráni PressTV honlapján. „Nem engedjük az USA-nak, hogy gazdasági, politikai vagy kulturális beutat találjon az országba. Minden erőnkkel ellenezni fogjuk ezt”.

A legtöbb elemző bízik abban, hogy Khamenei is véglegesen elfogadja majd a megállapodást, mindaddig, amíg az amerikai Kongresszust is túléli az egyezmény. Ettől függetlenül, a Legfőbb Vezető mindig is ellenezte, hogy az egyezmény az amerikaiakkal való megbékülést is szolgálhatja majd.

„Khamenei a megállapodás amerikaiakat érintő részét tisztán nukleáris kereteken belül akarja tartani. Tart az egyezmény utáni gazdasági, politikai és kulturális befolyástól”, nyilatkozta a Reutersnek Hossein Rassam, a brit külügyminisztérium volt tanácsadója. „Fél attól, hogy Irán nemzetközi gazdasági rendszerbe való (re)integrálása az Iszlám Köztársaság meggyengülésével vagy potenciális végével járhat”.

A megállapodás teljes érvénybelépése és a szankciók vége után a nyolcvanmilliós ország gazdasága meg fog nyílni külföldi befektetők előtt. Amíg ennek kihasználása Európa befektetőinek nagy lehetőség, addig ez egy hatalmas kihívás az amerikai érdekeltségeknek, részben azért, mert számos amerikai szankció nem veszti majd érvényét a teljes megállapodás után sem, részben pedig azért, mert az amerikai befektetőkkel szemben az Irán hatóságok sokkal bizalmatlanabbak lesznek.

„Függetlenül a megállapodás sikerétől, hosszú idő fog eltelni, amire amerikai vállalkozások újra száz százalékosan működhetnek majd Iránban”, nyilatkozta Sarah Dayan, a The Risk Advisory Group elemzője a Reutersnek.

Vágner Krisztián

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »