Argentin előválasztások: előnyben a kirchnerizmus

A vasárnapi argentin előválasztások (PASO – elecciones presidenciales primarias, abiertas, simultáneas y obligatorias) eredményei alapján hat jelölt versenyezhet októberben az elnöki címért. A jelenleg kormányzó Frente para la Victoria (FPV) elnökjelöltje, Daniel Scioli szerezte a legtöbb szavazatot, a konzervatív Mauricio Macri lett a második. További nagy esélyes még az egykori kirchnerista Sergio Massa.

Az elnökválasztás előszobájának tekintett PASO-n dőlt el, hogy kikre lehet majd voksolni október 25-én: néhány párt ugyanis több elnökjelöltet is állított. Összesen tizenöt induló volt, a vasárnapi választáson leadott szavazatok alapján közülük hatan küzdenek majd az elnökségért. Öt jelölt nem érte el a szükséges 1,5 százalékos küszöböt, a többi kieső pedig a párton belül maradt alul.

A legtöbb szavazatot a jelenlegi elnök, Christina Kirchner pártjának, a Frente para la Victoriának (FPV – Front a Győzelemért) a jelöltje, Daniel Scioli kapta (38,41%). Mögötte az ellenzéki Cambiemos szövetség jelöltje, Mauricio Macri végzett (24,28%). Október 25-én köztük lesz a legnagyobb versengés, de továbbra is esélyesként tekintenek a most harmadikként végzett Sergio Massára is (14,23%). Margarita Stolbizer pedig az egyetlen női jelöltként szerepel majd. Adolfo Rodríguez Saá, a peronista Compromiso Federal pártszövetség jelöltje és a trockista Nicolás Del Caño versenyezhet még az elnöki székért.

Az előválasztásokat Scioli és a kirchnerizmus nyerte, azonban az októberi elnökválasztás még akár az ellenzék győzelmét is hozhatja, hiszen a FPV kevesebb szavazatott szerzett, mint a többi párt együttvéve. Ernesto Sanz, a Cambiemos másik elnökjelöltje, aki alulmaradt Macrival szemben, emlékeztetett, hogy a legutóbbi előválasztáson Cristina Kirchner több szavazatot ért el, mint most Scioli. Az elnöknő akkor több mint ötven százalékkal nyert, Scioli viszont nem szerzett abszolút többséget vasárnap.

Ha ugyanez lenne a végeredmény október 25-én, akkor második fordulót kellene tartani (az első körben akkor nyerhet a legtöbb szavazatot kapó jelölt, ha megszerzi a szavazatok negyvenöt százalékát, vagy a negyven százalékát és minimum 10 százalékpontos előnyt a második helyezettel szemben). Egy esetleges második fordulóban pedig megtörténhet, hogy az ellenzéket támogatók szavazataival Macri lesz a győztes – írta az El País.

A vasárnapi szavazás viszonylag zavartalanul folyt, az esős időjárás okozott nehézségeket, főként Buenos Aires tartományban – néhány szavazásra kijelölt helyet elöntött a víz.  Annak ellenére, hogy kötelező a szavazás, a részvételi arány 72 százalékos volt.

Az elnökségért indulók mellett alsóházi képviselőkre, szenátorokra, helyi tisztviselőkre is voksoltak, valamint képviselőkre a Mercosur parlamentjébe (Parlasur). A legnépesebb tartományban, a kirchnerismo bástyájának számító Buenos Airesben a FPV nyert, egyénileg viszont a Cambiemos jelöltje, María Eugenia Vidal szerezte meg a legtöbb szavazatot – számolt be a La Nación. A FPV két indulója közül a jelenlegi kormányfő Aníbal Fernández győzött, így ő indul majd a tartományi kormányzóságért. Ezért Buenos Aires esetében is megtörténhet, hogy az ellenzék veszi át a vezetést az októberi választások után. Nem járt sikerrel első képviselőjelölti indulásán Máximo Kirchner, Cristina és Néstor Kirchner fia: nem szerzett mandátumot a parlament alsóházában.

Metzger Dóra

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »