Fico megérti a bősiek aggodalmait

Robert Fico miniszterelnök szerint a kormány tiszteletben tartja és megérti a néhány nappal ezelőtti bősi népszavazás eredményét. A helyiek a referendummal kinyilvánították, hogy nem értenek egyet ötszáz menedékkérő ottani ideiglenes elhelyezésével, tudósít az Új Szó.

Fico keddi sajtóértekezletén azt ígérte, nem fogják figyelmen kívül hagyni a népszavazás eredményét.  Hozzátette, hogy a kormánynak reagálnia kell a referendumra, noha tudatosítja, hogy egy ilyen szavazás Szlovákia bármely részében ugyanolyan eredménnyel zárulna, mint Bősön. „Abban azonban talán egyezik a véleményünk, hogy nem mondhatjuk: az európai migrációs válság tekintetében semmit sem teszünk” – fűzte hozzá.  A miniszterelnök bejelentette: a kabinet olyan rendkívül kemény megtorló intézkedéseket készít elő, amelyek az ország minden lakosa számára szavatolják, hogy a menedékért folyamodók hosszabb vagy rövidebb itt-tartózkodása esetén sem növekszik meg a kockázat.  A kormányfő szerint meg kell várni, hogy egyáltalán valóra válnak-e az abban az osztrák–szlovák megállapodásban foglaltak, amely alapján Szlovákia ötszáz személyt fogad be – olyanokat, akik az osztrák hatóságokhoz fordultak menedékkérelemmel.  Robert Fico nem tud arról, pontosan mikor érkezne az említett csoport Bősre. „Ezekről a dolgokról még messze nem született döntés, de biztosan tárgyalni fogunk az osztrák féllel a biztonsági kockázatról a bősi népszavazás kontextusában is” – tette hozzá. Azt is közölte, hogy ha a szabályok bármilyen megsértését észlelik, az érintett személyeknek azonnal el kell hagyniuk Szlovákiát. Hangsúlyozta, az említett csoport tagjai nem kapnak jogot az állandó szlovákiai tartózkodásra. Az ideiglenes elszállásolás Szlovákia önkéntes hozzájárulása a menekültügy kezeléséhez. Az Európai Unió migrációs politikáját a miniszterelnök újfent elhibázottnak minősítette, mert úgy véli, a gondokat a keletkezésük helyén, Észak-Afrikában kellene kezelni.  

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »