Szerbia közös emléknapot javasol a délszláv háborúk részvevőinek

Aleksandar Vučić szerbiai kormányfő bejelentése szerint javasolni fogja az egykori Jugoszlávia területén zajló összetűzésekben részt vevő államok vezetőinek, hogy a Nyugat-Balkánon közös emléknapot tartsanak minden áldozat emlékére.

„Emléknapot minden áldozat számára, akiket nem különböztetnénk meg nemzeti hovatartozásuk szerint, mert akkor mindenki egyforma tiszteletet tanúsíthatna mindenkivel szemben, és mindannyian tudnánk, hogy voltak áldozatok minden oldalon” – fogalmazott Vučić a sajtótájékoztatóján.

Szavai szerint azért jó a közös emléknapra vonatkozó ötlete, mert közeledést eredményezne, illetve azt, hogy jobban megismerje mindenki, mit tűrt el a többi nemzet, így pedig – szavai szerint – „a többiek is jobban megértenék, miért panaszkodnak a szerbek”.

A kormányfő elégedettségének adott hangot annak kapcsán, ahogyan Szerbia és polgárai emlékezek a Vihar hadművelet 20. évfordulójára.

„Úgy tettük ezt meg, hogy senkit sem fenyegettünk, és senkiről sem mondtunk semmi rosszat. Az állam által szervezett rendezvényen nem volt semmiféle incidens, és nem is lesz. Mert mi tisztelettel viszonyulunk a szomszédjainkhoz és az áldozataikhoz” – fogalmazott.

A szerbiai kormányfő ugyanakkor felkérte a polgárokat, hogy a megélhetéssel és a gazdasági reformokkal kapcsolatos témákkal foglalkozzanak, mert „a gyűlölködésből és a múlt sebeinek felsértéséből nem lehet megélni”.

Kitekintő / Vajma.info

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »