A bősi népszavazás figyelembevételére szólít fel az MKP

A helyi migrációs tábor újranyitását elutasító bősi népszavazási eredmény figyelembevételére szólítja fel a szlovák belügyminisztert a Magyar Közösség Pártja (MKP) – közölte az MTI-vel hétfőn a felvidéki magyar párt.

A csallóközi Bősön vasárnap tartott népszavazáson a település lakói egyértelműen elutasították a helyi tábor újranyitását. A hatályos szlovák szabályozás szerint nem ügydöntő referendumon a szavazók 96 százaléka nemmel voksolt.

A többségében magyarok lakta településen, amely alig húsz kilométerre van a határ túloldalán, Vámosszabadiban működő befogadó tábortól, azt követően írtak ki népszavazást, hogy a szlovák és az osztrák belügyminiszter július 21-én megállapodást írt alá 500, eddig az ausztriai traiskircheni táborban elhelyezett migráns ideiglenes bősi elhelyezéséről.

A bősiek demokratikus módon eldöntötték, hogy nem kívánják településükön a migránsok elhelyezését, és ezt a kormánynak tekintetbe kell vennie – emeli ki az MKP sajtóosztálya által kiadott közlemény.

„A bősi lakosok vasárnap egyértelművé tették, mit gondolnak a menekülttábor újranyitásáról, a népakarat ilyen megnyilvánulását egyetlen demokratikus kormány sem hagyhatja figyelmen kívül. Ezért a belügyi tárcának át kellene értékelnie korábbi döntését” – mondta az MTI-nek Berényi József, az MKP elnöke.

Hozzátette: nem szükségszerű a bősi tábor újranyitása, hiszen több ilyen célú létesítmény is működik Szlovákiában, és vannak még szabad kapacitásaik.

A szlovák belügyminisztérium múlt heti közlése szerint a traiskircheni táborból áthelyezésre kerülő migránsok első, 250 fős csoportját már augusztusban átszállítanák Bősre.

Kitekintő / MTI

Friss hírek