Benin is katonákat vet be a Boko Haram ellen

Benin nyolcszáz katonával járul hozzá a Boko Haram nigériai iszlamista terrorszervezet ellen harcoló nyugat-afrikai nemzetközi haderőhöz – jelentette be Thomas Yayi Boni, az ország elnöke.

A benini államfő ezt azután közölte, hogy szombaton fogadta Muhammadu Buhari nigériai elnököt. A májusban egyebek mellett a Boko Haram megtörésének ígéretével hatalomra jutott Buhari a héten több térségbeli országot is felkeresett, hogy egyeztessen az iszlamista terrorcsoporttal szembeni együttműködésről.

Öt térségbeli ország – Nigéria és Benin mellett Csád, Kamerun és Niger – korábban arról állapodott meg, hogy csádi központtal 8700 fős nemzetközi haderőt hoznak létre a Boko Haram ellen, miután a Nigéria északi részén évek óta tevékenykedő terrorszervezet az utóbbi hónapokban egyre nagyobb befolyásra tett szert, és a szomszédos országokban – elsősorban Kamerun és Csád területén – is támadásokat követett el.

Thomas Yayi Boni szombati közleményében úgy fogalmazott: Benin szolidaritást vállal harcban álló nigériai testvéreivel, ezért 800 katonát küld harcba a terroristák ellen.

A Boko Haram tavaly nagy területeket vont ellenőrzése alá Nigéria északkeleti részén, és bejelentette, hogy iszlám kalifátust hozott ott létre. A szervezet célja a saría (iszlám törvénykezés) radikális értelmezésén alapuló állam létrehozása.

A terrorszervezet 2009 óta több mint 13 ezer embert gyilkolt meg. A Boko Haram idén márciusban hűséget esküdött az Irakban és Szíriában nagy területeket ellenőrzés alatt tartó Iszlám Állam dzsihadista szervezetnek.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »