Kárpátalja: behívók mindenhol mindenkinek

Az ellenőrző pontokon, határátkelőkön, hivatalokban, sőt már vonatokon is razziáznak a kárpátaljai hadkiegészítő dolgozói. A jelenleg is zajló hatodik mozgósítási hullámban egyre erőszakosabb módszereket alkalmaznak – írja a Kárpáti Igaz Szó.

A Kárpátaljai Megyei Belügyi Főosztály hivatalos tájékoztatása szerint a múlt hét folyamán a megyében felállított közúti ellenőrző pontokon a közlekedésrendészet a hadkiegészítő közreműködésével közel 200 behívót kézbesített. Igaz, a kárpátaljai parancsnokság cáfolta, hogy bármilyen közük lett volna az akcióhoz.

A héten szinte minden ukrán–magyar határátkelőhelyen megjelentek a katonai egyenruhások. Kárpátaljai hírportálok beszámolói szerint az Asztély és Beregsurány közötti ukrán–magyar határállomás sorompója előtt csütörtökön tucatnyi behívót osztottak ki a Beregszászi Egyesített Hadkiegészítő Parancsnokság munkatársai. A kézbesítők egyike elárulta, szemre állapítják meg, ki az, aki hadköteles korú. A parancsnokság dolgozója megjegyezte, felsőbb utasításra intézkednek és szerintük egyáltalán nem törvénysértő a módszerük. Nem így látja ezt Volodimir Janko megyei ügyész, aki korábban abszurdnak és törvénytelennek nevezte, hogy a határátkelőkön osztogatják a behívókat.

Az állami hivatalokra is rászálltak a hadkiegészítők, a napokban a megyei közigazgatási hivatalból kértek ki a hadkötelesek névsorát. Szerdán közel hetven tisztviselő kapott behívót munkahelyén. Korábban arról is beszámoltunk, hogy Szerhij Knyazev megyei rendőrfőnök utasítása szerint katonai behívót kapnak azok a beosztottjai, akik úgy döntenek, elhagyják a testületet. Olyan hírek is napvilágot láttak, hogy a felsőoktatási intézményekben a végzősök a diplomát csak a behívó átvétele fejében kapják kézhez. Újabban a lefülelt csempészeket és kisebb szabálysértőket is a bíróság helyett a hadkiegészítő parancsnokságokra küldik.

A héten leginkább az a videófelvétel borzolta a kedélyeket, amin az látható, hogy az Ungvári Egyesített Hadkiegészítő Parancsnokság emberei az Ungvár–Kijev között közlekedő vonat utasait vegzálják, kupérol kupéra járva behívókat kézbesítenek.

Emlékeztetőül: Oleg Vinnickij, a megyei hadkiegészítő parancsnokság vezetője egy korábbi sajtótájékoztatóján kijelentette, ha szükséges kollégái a buszon, a vonaton és a határátkelőkön is behívókat fognak osztogatni.

Szinte a mozgósítások kezdete óta vita folyik a jogászok, jogalkotók és a jogalkalmazók között arról, hol és hogyan kézbesíthető a katonai behívó. Az ide vonatkozó törvény úgy fogalmaz, hogy otthon és munkahelyen lehet átadni a „povesztkát”. Ugyanakkor a hatályos jogszabály definíciója nem tér ki arra, hogy hol nem adható át a behívó, ezt a joghézagot használják ki a hadkiegészítők.

Úgy fest, a rendőrség kiszáll a hadkötelesek utáni hajtóvadászatból. Arszen Avakov belügyminiszter hivatalos Facebook-oldalán bejelentette: mostantól tilos a rendőröknek részt venni a katonai toborzásban a behívók kézbesítésében és a mozgósítás hatályába eső állampolgárok előállításában. Megunta, hogy rendőreit olyan akciókba vonják be, ami távol áll a rendfenntartó erők hatáskörétől.

„Határozott parancsban utasítottam a rendőrséget, hogy többé ne vegyenek részt a hadkiegészítő parancsnokságok hajtóvadászatában” – írta közösségi oldalán a belügyi tárca vezetője.

Avakov arról is rendelkezett, hogy a rendőrség mostantól érdemben foglalkozzon azokkal a lakossági bejelentésekkel, amelyek egyes hadkiegészítő parancsnokok törvénybe ütköző túlkapásaira vonatkoznak. Utalva ezzel az olyan jelenségekre, amikor a toborzótisztek nem a hatályos törvényeknek megfelelően járnak el, azaz olyan helyzetekben is osztogatják a behívókat például, amelyek ellentmondanak az erre vonatkozó szabályzatnak.

Kitekintő / Kárpátinfo.net

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »