Izrael: terrorcselekmény a ciszjordániai gyújtogatás

„Terrorcselekménynek” minősítette az izraeli védelmi miniszter pénteken azt a vélhetően zsidó szélsőségesek által okozott ciszjordániai lakástüzet, amelyben meghalt egy másfél éves palesztin gyerek.

„A palesztin kisgyerek halála terrorcselekmény (…), nem engedhetjük meg a terroristáknak, hogy veszélyeztessék a palesztinok életét” – hangsúlyozta közleményében Móse Jaalon.

Az eset Ciszjordániában, a Nablusz melletti Kafr Duma faluban történt péntekre virradóra. A családi házat éjszaka gyújtották fel, amikor a benne lakók még aludtak. A tűzben megsérült a kisgyerek négyéves bátyja és két szülője is, őket egy izraeli kórházba vitték. Egy helyi lakos elmondta, hallotta, hogy segítségért kiáltanak a felgyújtott házban, amely előtt „két álarcos férfit” látott. Míg ő segítséget hívott, a támadók eltűntek a helyszínről.

Palesztin biztonsági források szerint négy zsidó telepes gyújtotta fel a házat.

Luba Szamri izraeli rendőrségi szóvivő szerint nacionalista indíttatású támadás történt. Mint mondta, a ház falára olyan feliratot firkáltak, amely egy zsidó szélsőséges szervezetre utal, amely azzal fenyegetőzik, hogy az izraeli kormány minden egyes olyan lépéséért, amely a ciszjordániai telepbővítéseket korlátozza, bosszúval fog fizetni.

Az izraeli hatóságok a hét folyamán két illegálisan felhúzott telepesházat számoltak fel Béjt Élben a telepesek heves tiltakozása ellenére, és több tucat embert költöztettek ki egy másik telepről Nablusz közelében. A szóban forgó szélsőséges zsidó csoport az elmúlt öt évben több ciszjordániai mecsetet gyújtott fel a kormány telepekkel szembeni fellépése miatt.

„Ez a civilek elleni támadás nem más, mint egy barbár terrorcselekmény” – hangsúlyozta Peter Lerner alezredes, az izraeli hadsereg szóvivője.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőt – elmondása szerint – sokkolták a történtek. „Ez egy terrortámadás. Izrael határozottan fellép a terrorizmus ellen, nem számít, kik az elkövetők” – mondta, hozzátéve, „minden eszközt” felhasználnak ahhoz, hogy a tetteseket bíróság elé állítsák.

Mahmúd Abbász palesztin elnök egyik szóvivője Izrael felelősségéről beszélt a gyújtogatással kapcsolatban. „Nem történne ilyen bűncselekmény, ha az izraeli kormány nem ragaszkodna a telepbővítésekhez és nem védené a telepeseket” – mondta.

Ez volt a legsúlyosabb ciszjordániai incidens azóta, hogy egy évvel ezelőtt három szélsőséges zsidó élve elégetett egy palesztin tizenévest bosszúból három elrabolt izraeli meggyilkolása miatt. A palesztin fiatal halála és az izraeli hatóságok által kezdeményezett tömeges ciszjordániai letartóztatások vezettek el a Gázai övezetet irányító Hamász és az izraeli hadsereg közötti tavaly nyári konfliktushoz és Izrael Erős Szikla hadműveletéhez.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »