Korábbi zászlóját fogadta el Kovászna megye az új román zászlótörvény alapján

Korábbi, a bíróság által betiltott megyezászló-tervezetét fogadta el Kovászna megye önkormányzata a helyi zászlók megalkotásáról és használatáról szóló új törvény alapján – tudatta a Háromszék című sepsiszentgyörgyi napilap pénteken.

Kovászna megye tanácsa csütörtöki ülésén fogadta el a megye régi-új zászlótervét a román tanácstagok ellenszavazatával, akik azt kifogásolták, hogy a zászló nem tartalmaz román jelképeket.

A lap emlékeztet: a megye címerét 2007-ben fogadta el a kormány. Akkor még csak a címerhasználatot szabályozták Romániában, de a megyei önkormányzat azon az elven, hogy amit a törvény nem tilt, azt szabad – számos romániai településhez hasonlóan – 2008-ban Kovászna megye saját zászlaját is megalkotta. Kovászna és Hargita megye prefektusa azonban megtámadta a hatáskörébe tartozó önkormányzatok zászlóit, s az igazságszolgáltatás javukra döntött.

Tamás Sándor, a megyei tanács elnöke felvezetőjében elmondta: Romániában mindenütt máshol szabadon használhattak helyi vagy megyei zászlót, csak Székelyföldön nem. A Kovászna megyei zászló ellen indított per tárgyalásán, a brassói táblabíróságon felhívta a bírói testület figyelmét, hogy a székházuk előtti árbocon ott leng Brassó megye zászlaja, ám ezt sem vették figyelembe: arra hivatkozva semmisítették meg Kovászna megye zászlaját, hogy törvény nem rendelkezik a zászlóhasználatról.

Az elnök elmondta, a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) sikerült elérnie, hogy törvénnyel szabályozzák a helyi és megyei zászlóhasználatot. Most a júniusban megjelent törvény alapján terjesztették a megyei tanács elé a zászló tervezetét. Az iratcsomót a közigazgatási minisztériumba kell felterjeszteni, az kikéri az Országos Heraldikai, Genealógiai és Pecséttani Bizottság szakvéleményét, s annak kedvező láttamozása esetén kerül a kormány elé elfogadásra.

A zászló kék mezejét széles aranysáv vágja 1–3–1 méretarányban, az aranysáv közepét Kovászna megye hivatalos címere foglalja el. Kovászna megye zászlaja nem azonos az utóbbi években „székelyzászlóként” elterjedt jelképpel, amelyet a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) vezetett be, de színviláguk és a székelység nap-hold szimbólumegyüttesének használata szoros rokonságban áll egymással.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »