Népszavazást kezdeményez az RMDSZ

A törvény lehetővé teszi, hogy a helyi önkormányzat egyharmada népszavazást kezdeményezzen az Azomureș-sel kapcsolatban, illetve napirendre tűzze azt a tanácsban – mondta el csütörtök reggeli sajtótájékoztatóján Brassai Zsombor, az RMDSZ Maros megyei szervezetének elnöke.

Az Azomureșnek a környezetre gyakorolt hatásáról a múlt rendszerben nem lehetett beszélni. Az viszont tény, hogy a vegyipari üzem működésének hatása az egész városban, sőt a Marosvásárhely környéki településeken is érezhető. Léteznek demokratikus eszközök arra vonatkozóan, hogy az érintett lakosok kifejtsék véleményüket adott ipari létesítménnyel kapcsolatban.

Ennek érdekében a testület csütörtöki ülésen az RMDSZ-frakció bejelenti, hogy a következő tanácsülésig előkészítik a népszavazásra vonatkozó anyagot és be fogják azt nyújtani.

Ugyanakkor javasolja az önkormányzatnak, hogy készíttessen orvosi tanulmányt a légszennyezésnek az emberek egészségére gyakorolt hatásáról, illetve vesse össze egy másik tanulmányban a környezeti hatását, felhasználva mindazokat a méréséket, amiket a környezetvédelmi felügyelőség készített az utóbbi évek és évtizedek során.

A Maros megyei környezetvédelmi felügyelőség által készített és a prefektúra kollégiumi ülésén ismertetett jelentés szerint az Azomureșben július 15-én történt incidens, amikor az áramszolgáltatás váratlanul megszakadt, nem állt fenn robbanésveszély. A héten tartott ülésen az is elhangzott a felügyelőség részéről, hogy idén 5 alkalommal ellenőrizték a vegyi kombinátot, négyszer készítettek kihágási jegyzőkönyvet és a légszennyezés miatt kiszabott büntetések meghaladták a 200 ezer lejt. Ezen túl 80 petíciót küldtek a környezetvédő szakfelügylőkhöz a műtrágya üzemmel kapcsolatosan.

Kitekintő / Maszol.ro

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »