Kiképzőtáborok százai biztosítják az Iszlám Állam utánpótlását

Az Iszlám Állam (IÁ) a megfelelő utánpótlásról kiképzőtáborok százaival gondoskodik, és ezekből egyetlen „növendék” sem kerül ki anélkül, hogy ne sajátítaná el a „hitetlen” áldozat lefejezésének technikáját – írta a Szíriában és Irakban idén már több mint ezer kiskorút szolgálatába állító dzsihadista szervezetről közölt összeállításában az AP amerikai hírügynökség.

A 14 éves Jahjának és sorstársainak az IÁ Farúk nevű táborában először videókat mutattak arról, hogy is kell lefejezni egy embert, majd kezükbe nyomtak egy játékbabát és egy kardot, és arra utasították őket, hogy ismételjék meg a felvételen látottakat. Jahja – akit a többiekkel együtt az iraki jazidi közösségből hurcoltak el a dzsihadisták az általuk kikiáltott kalifátus szíriai „fővárosába”, Rakkába – először nem tudta rendesen elvégezni a feladatot.

„Aztán megtanították nekem, hogy tartsam a kardot, és elmondták, miként csapjak le vele. Közben azt mondták, hogy egy hitetlen fejéről van szó” – mesélte az AP amerikai hírügynökségnek a kiképzőtáborból azóta már megszökött fiú.

Amikor az IÁ tavaly nyári észak-iraki villámhadjárata során lerohanta más jazidi városok mellett Szulaghot is, lemészárolta az ott élő idősebb férfiakat, sok nőt és lányt pedig rabszolgasorba vetett. Több tucat fiatal – 8 és 15 év közötti – fiúnak, köztük Jahjának és a testvérének azonban más sors jutott osztályrészül: őket a Farúk kiképzőtáborba hurcolták, ahol megkezdték átnevelésüket. Ennek részeként muszlim arab nevet adtak nekik addigi kurd nevük helyett, az iszlámra való áttérésre kényszerítették és dzsihadista harci kiképzésben részesítették őket.

Jahja – aki a riportertől azt kérte, hogy kurd neve a saját és a családja biztonsága érdekében maradjon titokban – közel 5 hónapig volt a rakkai táborban, és ez idő alatt az „oktatás” keretében napi 8-10 órát töltött többek között edzéssel, a fegyverforgatás mikéntjének elsajátításával és a Korán tanulmányozásával. A „tanárai” azt mondták neki, hogy a jazidik „hitványak”, és meg kell őket ölni. (A szunnita szélsőségesek „sátánimádóknak” tartják a jazidikat, akiknek ősi gyökerekből táplálkozó monoteista vallására hatással volt a zoroasztrizmus, a kereszténység, sőt bizonyos mértékig az iszlám is. Irakban a szekta hívei nagyrészt a Moszul környéki kurd lakosság köréből kerülnek ki.) A fiúknak egyes gyakorlatok alkalmával egymást kellett megverniük, Jahja egyszer például úgy megütötte öccsét, hogy annak kiesett egy foga. „A kiképző azt mondta, ha nem teszem meg, lelő” – idézte fel az esetet.

Az IÁ közzétett a Farúk táborról egy videót, amelyen terepszínű egyenruhába öltözött kisfiúkat lehet látni, akik tornagyakorlatok végzése közben különféle jelszavakat kiabálnak. Egy dzsihadista a felvételen arról beszél: a fiúk tanulmányozták a dzsihádot, hogy részt vehessenek a hitetlenek elleni harcban.

A szélsőségesek rendkívüli figyelmet fordítanak arra, hogy kiképezzék a harcosok új generációját – mutatott rá az AP az IÁ uralma alatt élő vagy a dzsihadisták elől megszökött irakiakkal és szíriaiakkal készített interjúkra hivatkozva. A terrorcsoport vagy ajándékokkal édesgeti magához a gyerekeket és a kamaszokat, vagy egyszerűen megfenyegeti őket, és telebeszéli a fejüket. Bármelyik toborzási módszerről is legyen szó, a folytatás általában ugyanaz: az Iszlám Állam kötelékébe álló fiúkból gyilkosok és öngyilkos merénylők lesznek. Erről a terrorcsoport több videója is tanúskodik. Egy múlt héten közzétett felvételen például az látható, amint egy fiú lefejez egy szíriai katonát egy felnőtt dzsihadista felügyelete alatt. A múlt hónapban pedig egy olyan videó került fel a világhálóra, amelyen 25 gyerek szerepel, akik gondolkodás nélkül főbe lőnek 25 túszul ejtett szíriai katonát.

„Borzasztóan aggódom a jövő generációiért” – mondta Abu Hafsz Naksabandi, egy szír sejk, aki a törökországi Sanliurfa menekülttáborában élő szíriaiaknak tart hittanórákat az IÁ káros ideológiájának kivédésére.

Az IÁ által ellenőrzött területeken működő iskolákban és mecsetekben a dzsihadisták ugyanis szélsőséges elméleteket hirdetnek, gyakran a saját szüleik ellen fordítva a gyerekeket. Innen pedig már csak egy lépés nekik eljutni az IÁ egyik kiképzőtáborába, amelynek feladata „az oroszlánkölykök”, vagyis a kalifátus gyerekharcosainak kinevelése. A terrorszervezet – állítása szerint – több száz ilyen intézettel rendelkezik. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) szerint idén legalább 1100 tizenhat évnél fiatalabb szíriai gyerek csatlakozott az IÁ-hoz. A londoni székhelyű emigráns szervezet úgy tudja, a szíriai és iraki harcokban eddig 52 dzsihadista gyerek halt meg, közülük 8 öngyilkos merénylő volt.

Jahjának sikerült elkerülnie ezt a véget, március elején ugyanis megszökött a Farúk táborból. Testvérével együtt akkor oldottak kereket, amikor a tábort vezető dzsihadisták elmentek harcolni, az ott maradó őrök pedig elaludtak. A két testvér magával hívta egyik barátjukat is, de ő azt mondta, nem megy, mert most már muszlim, és szereti is az iszlám vallást. Jahja és öccse végül az egyik közeli házban fogva tartott anyjukkal együtt tudtak elmenekülni. Előbb a szíriai Minbadzs városába utaztak, ahol egy orosz IÁ-harcosnál laktak, akitől aztán egy Irakban élő rokonuk váltotta ki őket pénzzel. A segítséget nyújtó nagybácsival Törökországban találkoztak, majd közösen visszatértek Irakba, a kurdok lakta Dohuk városába.

Jahja és testvére mostanában tévénézéssel tölti ideje nagy részét, és bár nyitottnak és barátkozónak tűnnek, kálváriájuk nyomai nem tűntek el. Jahja azt mondta, soha nem fogja tudni kitörölni a fejéből a lefejezésekről látott videókat.

„Megrémültem, amikor a felvételeket láttam” – mondta, majd hozzátette: ugyanakkor tudta, hogy soha nem lesz képes így lefejezni valakit, még felnőttként sem.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »