Khamenei: Az USA továbbra is ellenségünk marad

Hiába a nukleáris megállapodás, Khamenei ajatollah az Egyesült Államokat továbbra sem partnernek tekinti. Irán továbbra is támogatni fogja szövetségeseit a régióban, illetve a két állam Közel-Kelet-politikája olyannyira különböző, hogy elképzelhetetlen a kooperáció.

Ali Khamenei ajatollah, Irán Legfőbb Vezetője kijelentette, országa hozzállása az „arrogáns” Egyesült Államokhoz nem fog változni a nagyhatalmakkal kötött nukleáris megállapodás ellenére, hozzátéve, hogy Irán továbbra is elítéli az USA közel-keleti tevékenységét.

A Ramadán utolsó napja alkalmából tett beszédében Khamenei ajatollah sürgette az iráni politikusokat, hogy vizsgálják meg a megállapodást, ellenőrizve, hogy az tiszteletben tartja-e a nemzeti érdekeket, illetve, hogy sérti-e az ország védelmi képességeit és forradalmi alapelveit. 

„Ha el lesz fogadva a megállapodás, ha nem, továbbra is támogatni fogjuk barátainkat a régióban, a palesztin, jemeni, szíriai, iraki, bahreini és libanoni embereket. A megállapodás ellenére sem fog változni politikánk az arrogáns Egyesült Államok irányába”, fogalmazott a Legfőbb Vezető. 

A kedden megkötött megállapodás értelmében az Irán elleni szankciókat fokozatosan fogják csökkenteni, ahogy a perzsa állam eleget tesz a megállapodásban foglaltaknak, ezzel Irán kitörhet az évtizedek óta tartó elszigeteltségből. 

„Az amerikaiak azt állítják, hogy nekik sikerült elérniük, hogy Irán ne szerezhessen nukleáris fegyvert”, mondta Khamenei, majd hozzátette: „ez nem igaz. Mi már korábban kiadtunk egy fatvát (vallási rendelet – a szerk.), amely vallási alapon tiltja a nukleáris fegyvereket. Így ezeknek semmi köze a nukleáris tárgyalásokhoz.”

Khamenei ajatollah továbbá elmondta, hogy a héten lezajlott, a palesztin ügyet támogató demonstrációk, amelyeken a „halál Amerikára” és „halál Izraelre” jelszavakat skandálta a tömeg, jól bizonyítják, mit gondolnak az irániak.

„Már többször elmondtuk, nem tárgyalunk az Egyesült Államokkal regionális vagy nemzetközi ügyekben, de még kétoldalú tárgyalások sem zajlanak. Kivételek persze vannak, ilyen a nukleáris program, amelyről az USA-val tárgyaltunk nemzeti érdekeinket megőrizve. Az iráni regionális politika összeférhetetlen az Egyesült Államokéval”, zárta szavait a Legfőbb Vezető. 

Ali Khamenei ajatollah számára kulcsfontosságú, hogy továbbra is fenntartsa a kemény politikát vagy legalábbis retorikát az Egyesült Államokkal szemben. Miután a mérsékelt Hasszán Róháni elnök sikerként könyvelheti el a nukleáris megállapodást, addig az iráni keményvonalasok jelentős mértékben elítélik azt. Khamenei számára a jelenlegi helyzetben fontos, hogy kiegyensúlyozza a feleket, és előnyöket biztosítson a keményvonalasok számára is, miután természetesen a nukleáris tárgyalások folyamatában minden egyes részlettel tisztában volt, beleegyező szava nélkül nem született volna megállapodás a nagyhatalmak és Irán között. 

Káply Mátyás

Friss hírek