A britek máris nyitnának Irán felé

Philip Hammond brit külügyminiszter jelezte, hogy a sikeres nukleáris megállapodás miatt az Egyesült Királyság reménykedik az iráni nagykövetségük még idei újranyitásában.

Szerdán Philip Hammond a brit parlament előtt fogalmazta meg reményeit a teheráni brit, illetve a londoni iráni nagykövetségek újranyitásával kapcsolatban. „Nagyon remélem, hogy az év vége előtt olyan pozícióban leszünk, hogy a nagykövetségeink ismét működhessenek”, idézi a külügyminisztert a The Guardian.

Hammond az iráni gazdasági beruházásokról is beszélt, felhívva ezzel a figyelmet a britek potenciális szerepére. „Szerintem Irán a felszabaduló forrásaik egy részét néhány jelentős mértékű infrastrukturális hiány felszámolására akarja majd fordítani. Idetartozik az olaj- és földgáziparuk is, amely területeken az Egyesült Királyság előnyös pozícióban van ahhoz, hogy részt vállaljon”.

A brit külügyminiszter szerint fokozatosan körülbelül 140 milliárd dollár szabadulhat fel Irán számára. Hozzátette azt is, hogy a keddi egyezség megnyugtathatja a világot, hogy az iráni atomfegyver-fejlesztés útjait lezárták.

Izraellel kapcsolatban a külügyminiszter megjegyezte, hogy Tel Aviv semmilyen Iránt érintő egyezménnyel nem lenne elégedett és inkább egy „permanens holtpontot” preferálna a régióban. Hammond jövő héten utazik Izraelbe, hogy találkozzon Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel, aki szerint az egyezmény a céljával ellentétes eredményeket hoz majd és biztosítja Irán számára a nukleáris fegyverek előállítását.

Vágner Krisztián

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »